Acasa BusinessMediu-Energie Raportul de la Apele Române. Vezi care este starea râurilor şi a Dunării

Raportul de la Apele Române. Vezi care este starea râurilor şi a Dunării

scris de M.A.
10 afisari

Hidrologii prognozează că, în următoarea perioadă, debitele râurilor vor fi, în general, staţionare, în timp ce debitul Dunării se va situa sub media multianuală a lunii februarie.

rau gheata

foto: mole.my

Potrivit raportului Administraţiei Naţionale ‘Apele Române‘, publicat luni, debitele râurilor vor continua să fie staţionare, cu excepţia cursurilor inferioare ale Jiului, Argeşului, Ialomiţei, Putnei, Rm. Sărat şi Buzăului, unde vor fi în creştere uşoară din cauza cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, transmite Agerpres.

De asemenea, formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante, la fel şi zăporul format anterior pe râul Bistriţa la s.h. Frumosu, podul de gheaţă de pe sectoarele Cârlibaba-Broşteni şi Straja-Frunzeni şi podul de gheaţă de pe Someş la s.h. Răstoci.

Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor menţine aglomerările de gheţuri pe o lungime totală de 12,45 km pe următoarele sectoare: între viaduct Poiana Largului până aval 150 metri pod Ruseni (comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 6,85 km) – aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 1,5 metri, tronson parţial lăsat pe mijloc, între pod Săvineşti (com. Poiana Teiului) şi aval 400 metri pod Vadu Rău (comuna Fărcaşa, pe o lungime de 5,6 km) – aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 1,5 metri, alternând cu canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 la 3 metri pe circa 30-40% din lungimea sectorului.

Din cauza formaţiunilor de gheaţă (pod de gheaţă) se va menţine peste Cota de Atenţie râul Iştău la s.h. Baba Ana din judeţul Prahova.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul va fi staţionar (2.100 mc/s), la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş, în aval de Porţile de Fier, pe sectoarele Gruia-Bechet şi Brăila-Tulcea, sub media multianuală a lunii februarie, de 5.300 mc/s.

Totodată, cotele apelor vor fi staţionare la Corabia şi în creştere pe sectorul Turnu Măgurele-Hârşova, iar formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante atât la intrarea în ţară, cât şi pe sectorul aval Porţile de Fier.

În prezent, în aval de Porţile de Fier, curg sloiuri care acoperă între 5% şi 40% din suprafaţa apei pe sectorul Gruia-Giurgiu şi se menţin podurile de gheaţă pe sectorul Olteniţa-Isaccea, precum şi blocajele de gheţuri pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea şi în Delta Dunării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult