Acasa BusinessMediu-Energie Roșia Montanǎ. Metalele rare din zǎcǎminte mai valoroase decȃt aurul

Roșia Montanǎ. Metalele rare din zǎcǎminte mai valoroase decȃt aurul

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

Geologul Aurel Sântimbrean a afirmat cǎ nu aurul şi argintul sunt cele mai valoroase zăcăminte din zona vizată pentru exploatare de către Gold Corporation.

Roșia Montanǎ. Metalele rare din zǎcǎminte mai valoroase decȃt aurul

Zăcămintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu şi wolfram sunt evidenţiate calitativ şi cantitativ în documentaţia pe care Roşia Montana Gold Corporation a cumpărat-o de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale”, a declarat, luni, pentru Agerpres, fostul geolog şef al minelor de la Roşia Montană. Acesta susţine că prin exploatarea acestor metale rare, nemenţionate în proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizări în industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine „multimiliardară în doi-trei ani, în timp ce statul român nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zăcăminte făcute cadou”.

Sântimbrean a amintit, în context, că titanul este folosit în combinaţii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice şi uşoare pentru industria aerospaţială, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice şi dentare, bijuterii, telefoane mobile, etc.  Totodatǎ, germaniul se găseşte în natură în cantităţi mici şi are excelente proprietăţi semiconductoare şi se utilizează la fabricarea semiconductoarelor. Molibdenul este utilizat pentru creşterea durităţii şi elasticităţii oţelului. Aliajele cu molibden sunt folosite la fabricarea avioanelor, rachetelor, în industria petrolieră ca şi catalizator pentru înlăturarea sulfului, în producerea lămpilor cu halogeni şi röntgen şi în medicina nucleară. Vanadiul este utilizat la obţinerea de oţeluri speciale necesare pentru utilaje de mare viteză. Dintre compuşii de vanadiu de interes industrial, cel mai important este pentaoxidul de vanadiu, utilizat ca şi catalizator la producerea acidului sulfuric, a explicat Aurel Sântimbrean.

El cunoaşte în detaliu zăcămintele din perimetrul minier şi consideră că Guvernul a acţionat „într-o totală necunoştinţă de cauză, niciunul dintre specialiştii români de renume nefiind consultat nici în privinţa zăcămintelor rare de la Roşia Montana, nici în privinţa aşa-zisei relansări a mineritului”.  Sântimbrean consideră şi că exploatarea pe bază de cianuri nu înseamnă relansarea mineritului, iar vechea meserie de miner nu se va mai practica.

Geologul evidenţiază că pe marginea unui lac cu toxine periculoase nu se poate trăi sănătos, cianura afectând ireversibil organismul uman, compusul cel mai periculos fiind acidul cianhidric, care, fiind un gaz, este inhalat. „Pe marginea unui lac de cianuri nu se poate face nici agricultură, nici turism. Iar patrimoniul natural, arheologic şi arhitectural, care sunt atracţiile turistice ale zonei, vor fi distruse”, a spus Sântimbrean.  El s-a mai declarat revoltat şi de „turismul parlamentar practicat în aceste zile la Roşia Montana, lipsit de bun simţ”, politicienii preferând să ia „o masă copioasă cu cei de la Gold Corporation”, dar să nu meargă la Muzeul Mineritului, deschis în 1981, pentru a aniversa 1850 de ani de atestare documentară a localităţii şi a mineritului, care este unic în România şi chiar şi în Europa.

16 comentarii

MalVerde 10-09-2013 - 10:59

De calciu si siliciu vad ca nu zice nimic, dar astea sint din plin pe acolo, plus azotul din cianura….

Nici un profit nu este suficient de mare ca sa justifice Toxica Montana.

S-ar putea ca GazVerde sa zica altfel, sa nu-l credeti nici cit sist sub unghie!

neacsum 10-09-2013 - 11:15

Nu, dar totul se justifica. Si interesul RMGC si contractul semnat pe sub mana de Ponta acum un an si tacerea care se lasa asupra acelui contract. Se stia de mult despre aceste yacaminte, dar NIMENI NU SPUNE NIMIC. Televiyiunile nici macar nu amintesc acest subiect, ca si cum nu ar exista, cand de fapt aici e bataia pestelui.

MalVerde 10-09-2013 - 11:21

Nu zice, asa este, dar justificat.
Pentru ca zacamintele de la Toxica Dollară, de culoare valverde, se raspindesc prin buzunare fara zgomote mari.

pathfinder 10-09-2013 - 11:52

Bre Neacsule,
Da’ tu nu-ti citesti niciodata postarile inainte sa apesi „POST COMMENT”???

Hotaraste-te odata daca folosesti tastatura RO sau aia EN…
Ma zgarie la ochi y-grecii aia ai tai.
Si nu e nici pe departe prima data…

neacsum 10-09-2013 - 12:18

da, ai dreptate, asa e , scriu de regula cu daicritice dar mai trece computerul pe Engleza asa ca mai apar si greseli si da, nu verific inainte. Imi cer scuze.

Marius 10-09-2013 - 13:00

Televiziunile nu zic nimic datorita banilor pompati de RMGC…

jan dinu 10-09-2013 - 23:13

— RUMANILOR PATIBULARI —
Cind faceti afaceri cu – EVREII – fitzi cinstiti ca shi ei !
Patibularilor ,voi sunteti buni la comertz shi afaceri doar
cind vindeti la talcioc – linguri – fuse – ace shi carice !!!
Acum ,conform intelegerilor semnate de reprezentantii BOB orului
cu firma CANadiana — Steinmetz & Kaplan & Gold — trebuie sa
acceptati tirgul intelegerilor ca altfel dispare tot Ardealul alipit la maghiari !!
Tineti-va de cuvint lighioanelor patibulare … lasati natioalismul
vostru primitiv – posesiv… ca ce e sub pamint nu este al vostru
proprietate nationala ci este a tuturor pamintenilorr care stiu shi pot
sa-l — exploateze — stiintific & tehnologic cu ultima tehnica !
Acum adunati un prohod de — POPI ortodocshi — shi sa cinte – HALELUIAH …. dobitoacelor goiyme – animale !!!
JD-USA

jan dinu 10-09-2013 - 23:48

Gresesti ! Acolo scrie – Veshnica Amintire – !!
NU ca la „Holocaustu Rosu” …care n-are
nicio debara pentru reculegerea tortionarilor
care sunt iertati de canoanele popesti – orDoDoxe
: intoarce shi celalalt obraz … ca la „BIZA ” …!!
( daca cunosti termenul )
Explicativ ar fi asha : Pui maNa la ochi shi altul
ti-o trage …!
JD-USA

Antibasistul 10-09-2013 - 23:56

HOLOCAUSTUL ROSU CARE A UCIS
120 000 000 DE OAMENI a fost creat de EVREII BOLSEVICI CARE AU DAT LOVITURA DE STAT
din Rusia, Octombrie 1917!

Ionel 11-09-2013 - 12:13

Si cum ai ajuns la cifra asta? Pai daca erau atitia nu mai exista nici Uniunea Sovietica si nici comentatori. Comunismul a venit in Romania pentru ca nu putea sa existe un regat inconjurat de tari comuniste si e vorba de povesti in care comunistii unguri si yugoslavi cereau teritorii . A fost o necesitate.

UnUL 11-09-2013 - 13:33

Boulene. te-am mai contrazis – cu argumente! – de vreo 3 ori, dar văd că reiei de-a-nbboulea aceeași i m b e c i l i t a t e.
Spuneam atunci:
Mă intreb de unde au scos unii c r e t i n i cifra de 120 de milioane de victime ale „holocaustului rosu„; însumând victimele celui mai Cumplit criminal comunist, Stalin, si a discipolilor lui din țările comuniste nu obținem nici pe departe o asemenea cifră. Stéphane Courtois, autorul „Cărții Negre a Comunismului” și unul dintre cei mai mari specialiști mondiali în problemele dictaturilor comuniste (alături de Vladimir Tismăneanu!) vorbește de un număr total de 94 de milioane de morți fără să fie numărate și „decesele în exces” (scăderea p o p u l a ț ie i cauzată de scăderea natalității). Numărul de decese dat de Courtois este urmatorul:
65 de milioane în Republica P o p u l a r ă Chineză
20 de milioane în Uniunea Sovietică
2 milioane în Cambodgia
2 milioane în Coreea de Nord
1,7 milioane în Africa
1,5 milioane în Afganistan
1 milion în statele comuniste din Europa de Est (aici, poate, cifra este prea mică, cred că cifra reală ar putea fi dublă!)
1 milion în Vietnam
150.000 în America Latină
10.000 de decese în urma acțiunilor mișcărilor comuniste internaționale și a partidelor comuniste care nu erau la putere.
Și, evident, nu există aberație mai mare decât să pui aceste morți pe seama evreilor. Evident, pentru unii antisemiți i m b e c i l i, și pentru crimele din China, Coreea de Nord, Cambogia lui Pol Pot sau Africa au fost de vină tot evreii… (??!).
Mare este grădina ta, Doamne!

MalVerde 11-09-2013 - 00:03

Vad ca tocmai la subiectul cel mai important al tarii (in afara de detronarea despotului) vine agentul CIA cu deruta „evreii, bla-bla-bla”.

Pai nu ti-e rusine bai?

Numai basistii arunca fumigene de astea ca sa deruteze si sa juleasca flote si gaze de sist si toxice montane, asa sa stiiiiii !!!

Adi 12-09-2013 - 07:07

Asta era valabil dupa al doilea razboi mondial cind au fost izgoniti opt milioane de germani din Polonia si Cehoslovacia. Acum, vezi sa nu te trimitaa arabii pachet in Romania si pentru asta incearca sa vorbesti mai civilizat. E o idee mai buna.

jan dinu 11-09-2013 - 00:03

– Cintec – poP ular – folcloric …:
Pe MUresh mai la vale …
Stau roshanii la taclale …
Bind poshirka lor din sticla
Shi o cred ca e palinka !

Vorbe’n vint sunt aruncate …
Shi ei cred ca stiu de toate
Care-i cursul la doLLar
Gasit in ABCEDAR …!
PS – fac pauza – ca -mi cere stomacu o piftie cu rachie …daca vii
itzi dau shi tie …!
JD-USA

MalVerde 11-09-2013 - 00:40

Este mai valoros oxigenul din aerul curat si cel din apa limpede decit toti atomii de aur de pe cuprinsul planetei.

Toxica Montana
E antiumana

Ionel 11-09-2013 - 06:55

Acum incepe marea teapa cu despagubiri pentru Gabriel Resources . Ei de fapt intra la genocid si parca incepe sa semene cu afacerea Skoda din perioada interbelica.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult