Acasa BusinessMediu-Energie România, lovită de fenomene meteo extreme. Sunt anunțate ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară

România, lovită de fenomene meteo extreme. Sunt anunțate ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară

scris de Misu Andrei
114 Afisari

Meteorologii au emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice ce vizează 22 de judeţe din jumătatea de sud a ţării, inclusiv Capitala.

Potrivit Institutului Național de Meteorologie (INM), pe parcursul zilei de miercuri, în judeţele Dolj, Olt şi Teleorman va fi Cod portocaliu de disconfort termic ridicat şi se vor înregistra temperaturi maxime de 38 – 39 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar valorile minime se vor situa în general între 20 şi 22 de grade. Tot miercuri va fi în vigoare un Cod galben de caniculă în judeţe din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum şi în sudul Crişanei şi al Moldovei.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime între 18 şi 23 de grade. Meteorologii transmit că joi, 20 iulie, avertizarea Cod galben de caniculă se va menţine în zone din Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei şi Olteniei.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Valorile maxime de temperatură vor oscila între 33 şi 37 de grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 18 şi 23 de grade.

În Capitală, pe durata intervalului 19 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 10,00, valul de căldură se va menţine, temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade, iar cele minime de 20 – 22 de grade.

În noaptea de miercuri spre joi şi pe parcursul zilei de joi, vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice şi averse, iar probabilitatea pentru vijelie şi grindină va fi ridicată. ANM precizează că perioadele cu caniculă şi disconfort termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice şi în următoarele zile.

Pericol de vijelii și grindină

Meteorologii spun și că, începând de miercuri, de la ora 18.00, și până joi, la ora 10.00, este în vigoare un cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină. În intervalul menționat în Banat și vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

INM a emis și un cod galben care intră în vigoare miercuri, la ora 12.00, și este valabil până joi, la ora 10.00.

În intervalul menționat, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS