Acasa BusinessMediu-Energie România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul

România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul

scris de C.P.
24 afisari

Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) a solicitat premierului Viorica Vasilica Dăncilă retragerea Proiectului de OUG privind regimul deșeurilor. Solicitarea a fost făcută în cadrul conferinței de presă, desfășurată azi, 14 martie, la Hotel Athenee Palace Hilton.

La conferință au fost prezenți specialiști de vârf din întreaga industrie a deșeurilor: Constantin Damov – Președinte Coaliției pentru Economie Circulară (CERC), Dragos Doru, (General Manager Can Pack Recycling), Cristian Lazăr, reprezentantul Rom Waste Solutions, Raul Pop, consultant și activist de mediu, dr. Valentin Mircea, expert în dreptul concurenței.

Aceștia au susținut că proiectul de OUG nu poate fi adoptat în actuala formulă, întrucât este neconstituțional și creează condiții pentru blocarea comerțului, generând, în final, o ”sinucidere” economică a modelului de reciclare a ambalajelor.

Dragoș Doru, Can Pack Recycling, a declarat că anul, România produce 6 milioane de tone de deșeuri: ”Capacitatea de depozitare a țării este de 18milioane tone. În trei ani, România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul. Deja sunt probleme în țară: Clujul a ajuns să depoziteze deșeurile în Oradea, iar Râmnicu Vâlcea, la București”. Dragoș Doru a mai precizat: ”Toţi jucătorii suntem amenințați de acest proiect de OUG care va distruge o piață

Funcțională. Dezvoltată pe principiile liberei concurențe. Această piaţă va dispărea şi va fi înlocuită de un monopol”.

Preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară (CERC), Constantin Damov, a susținut că, în forma actuală, proiectul OUG are drept scop ”colectarea banilor și nu a deșeurilor”.

Potrivit membrilor CERC, actul normativ nu ține cont de recomandarea Comsiei Europene, privind elaborarea unei strategii pe termen lung, astfel încât toți constituenții lanțului valoric să aibă o cât mai mare vizibilitate și să le fie protejate investițiile pe termen lung în infrastructură, instalații și inovații.

Dimpotrivă! Proiectul de OUG reprezintă un act de EXPROPRIERE a dreptului și interesului economic, legal dobândit, a actualelor companii OTR licențiate, care funcționează în condițiile legii, întrucât OUG, la art.29, pct. 2, anulează dreptul de funcționare legal dobândit al acestora. În plus, prevederile art. 16, pct. 4, literele a, b, c, d, din ordonanță, sunt date astfel încât nicio companie OTR, care funcționează astăzi, să nu poată îndeplini aceste cerințe.

Actul normativ lovește direct și în industria de reciclare din România, prin eliminarea din piață a peste 3000 operatori economici autorizați de APM/ANPM, care au creat peste 100.000 de locuri de muncă.

Cristian Lazăr, vicepreședinte CERC, a avertizat că proiectul de OUG schimbă practic modul de finanțare de către industrie a sistemelor de colectare:”Se dorește ca autoritățile locale să preia această finanțare. Singura țară din Europa unde mai există monopol a rămas Ungaria”.

Raul Pop, consultant mediu, a avertizat că prin acest proiect de OUG se vor rata țintele pentru anul 2020. ”Nu trebuie să avem în România un model original. Costul acestui act normativ se va simți în buzunarul cetățenilor. Nu i se poate impune cetățeanului o nouă taxă, care să ascundă de fapt, lipsa de eficiență a măsurilor luate de stat.”

Valentin Mircea, expert în dreptul concurenței, a susținut că avem de-a face cu o naționalizare: ”e absurd ca statul să să vină și să-ți spună că nu mai ai dreptul asupra gunoiului tău, că nu-l mai poți valorifica. Anomalia este aceea că Guvernul vrea să sanționeze o piață care începe să funcționeze. Și încet-încet ajungem la economia centralizată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult