Acasa BusinessMediu-Energie Rusia vrea un nou gazoduct. Ce propunere a făcut țărilor implicate în South Stream

Rusia vrea un nou gazoduct. Ce propunere a făcut țărilor implicate în South Stream

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Rusia este „pregătită să negocieze” cu anumite țări care participă la South Stream, abandonat luni, 1 decembrie, de Moscova, pentru a le include eventual în traseul unui alt gazoduct.

Rusia vrea un nou gazoduct. Ce propunere a făcut țărilor implicate în South Stream (foto:b92.net)

Rusia vrea un nou gazoduct. Ce propunere a făcut țărilor implicate în South Stream (foto:b92.net)

„Sunt sigur că partea rusă este pregătită să discute cu aceste țări despre ce trebuie să facem și cum să ieșim din această situație”, a anunțat ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov  potrivit agenției ruse RIA Novosti, excluzând însă orice discuție cu Bulgaria, „un partener în care nu poți avea încredere”. Serbia, Ungaria și Austria sunt citate de diplomat ca fiind țări cu care Rusia este dispusă să negocieze, la două zile după ce Moscova a anunțat abandonarea proiectului South Stream, justificată prin refuzul Bulgariei de a autoriza trecerea gazoductului peste teritoriul său.

În aceeași zi, Rusia și Turcia au semnat un acord pentru construcția unui gazoduct care să lege cele două țări prin Marea Neagră. „Plecând din Turcia, gazoductul poate fi extins în toate direcțiile”, a explicat Vladimir Cijov.  „În final, gazoductul care va pleca (din Turcia) nu va fi mai rău decât South Stream, care ar fi plecat din Bulgaria, pentru a ajunge la țările care până în prezent și-au manifestat interesul constant de a primi gaze prin South Stream„, a dat asigurări diplomatul rus.

South Stream, ale cărui lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest, prin Serbia, Ungaria și Slovenia. Potrivit Agerpres, gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult