Acasa BusinessMediu-Energie S-a înfiinţat grupul de monitorizare a patrimoniului Roşia Montană

S-a înfiinţat grupul de monitorizare a patrimoniului Roşia Montană

scris de Alin Burtescu
9 afisari

 Marţi, 15 februarie a.c., s-a înfinţat Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPRM).   Membri fondatori ai acestei organizaţii sunt: Acad. Alexandru Vulpe, Preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române, Acad. Răzvan Theodorescu, membru al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO), Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Secţiei de Arheologie şi ştiinţe Istorice a Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca; Conf. Univ. Dr. Vasile Moga, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, Prof. Univ. Dr. Ioan Opriş Universitatea Valahia din Târgovişte, Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Tău Gauri - Monument funerar roman

Tău Gauri - Monument funerar roman

 Componenţa acestui Grup independent, care oferă consultanţă de specialitate, este flexibilă, grupului urmând să i se alăture, pe parcursul activităţii, specialişti şi oameni de ştiinţă cu experienţă şi competenţe recunoscute, implicaţi în salvarea, conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor de patrimoniu cultural.

 “Membrii grupului pun în centrul preocupărilor lor situaţia patrimoniului cultural, privită pentru prima oară ca scop în sine. Grupul pe care l-am înfiinţat urmăreşte în egală măsură să ofere o platformă de reală şi onestă dezbatere a problemelor legate de patrimoniul cultural, care animă opinii ferm exprimate, dar a căror argumentare ştiinţifică lipseşte adesea. În egală măsură, dorim să contribuim şi la rezolvarea problemelor actuale de patrimoniu cultural de la Roşia Montană, aflat în grav pericol de degradare, în absenţa unor urgente politici si strategii coerente şi aplicabile. De aceea, intenţionăm să monitorizăm starea vestigiilor culturale de la Roşia Montană şi să identificăm, împreună cu autorităţile statului şi cu alţi specialişti, cele mai bune soluţii de conservare, restaurare şi punere în circulaţie ştiinţifică şi turistică a patrimoniului cultural”, declară Acad. Răzvan Theodorescu.

 Demersul de constituire a acestui organism a avut la bază preocupările şi îngrijorările exprimate de asociaţiile profesionale, de Academia Română, de asociaţiile neguvernamentale şi de reprezentanţi ai societăţii civile în legătură cu situaţia actuală şi viitorul patrimoniului cultural de la Roşia Montană.

 Potrivit convingerilor grupului independent, patrimoniul cultural este o resursă inepuizabilă

care poate să asigure dezvoltarea durabilă a zonei, dar acest lucru nu se poate face decât în condiţiile în care vestigiile istorice sunt cercetate, conservate, restaurate şi puse în valoare la standarde contemporane, iar comunitatea locală conştientizează valorea lor şi se raportează la ele în consecinţă.

 Primul rezultat al activităţii GIMPRM va fi o analiză obiectivă şi profesionistă a situaţiei patrimoniului cultural, arheologic, istoric şi etnologic din zonă. Prin documentele pe care le va redacta, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană urmează să emită recomandări către compania minieră, către autorităţile statului sau către orice altă entitate ale cărei activităţi vor afecta starea patrimoniului cultural din zonă.

 În acest sens, Grupul îşi exprimă disponibilitatea de a colabora şi de a asculta opiniile tuturor specialiştilor în domeniu cu adevărat interesaţi de soarta patrimoniului cultural din Roşia Montană.

Formarea Grupului independent de monitorizare este rodul unei iniţiative private a membrilor săi. Grupul reprezintă opiniile exclusiv ştiinţifice ale membrilor săi şi nu angajează instituţiile din care provin. În spiritul unei depline transparenţe, GIMPRM anunţă că va fi sprijinit logistic de către Roşia Montană Gold Corporation, având garanţia fermă a unei activităţi de sine stătătoare, independente şi obiective.

 


4 comentarii

codul x 15-02-2011 - 16:21

“Domnia sa a declanşat o vânătoare împotriva mea, folosind toate instituţiile statului. Începând de azi, şi eu am decis să declanşez o vânătoare împotriva lui şi a celor care îl sprijină”, a afirmat omul de afaceri. ARESTATI-L PE VANTU PENTRU AMENINTARE LA ADRESA PRESEDINTELUI ROMANIEI

urbos 15-02-2011 - 18:23

Taratura ta securista isi va grohai curand ultima suflare. O sa-i lingi hoitul imputit o vesnicie.
Moarte canaliei nationale!

laurentiu 15-02-2011 - 17:22

Mi se pare o idee foarte buna. In acest fel, se poate evalua realistic valoarea patrimoniul de la Rosia Montana. Tinand cont ca sunt multe discutii pe aceasta tema si multi se afla in ceata chiar e necesar sa stim unde este adevarul.

Stefana Bianu 20-02-2011 - 09:43

„În spiritul unei depline transparenţe, GIMPRM anunţă că va fi sprijinit logistic de către Roşia Montană Gold Corporation, având garanţia fermă a unei activităţi de sine stătătoare, independente şi obiective.”

Grava CONFUZIE! Nu este un grup independent ci „SPONSORIZAT” de catre RMGC!

Bizar, mari intelectuali, in plus Academicieni, care pun la indoiala POZITIA OFICIALA A ACADEMIEI ROMANE!?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult