Acasa BusinessMediu-Energie Societatea civilă se mobilizează pentru proiectul Roşia Montană

Societatea civilă se mobilizează pentru proiectul Roşia Montană

scris de Z.V.
274 Afisari

Dacă până în prezent vocile celor care au înțeles viabilitatea proiectului minier de la Roșia Montană s-au auzit separat şi în contexte independente, de miercuri sunt oficial în Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană. 48 de organizații, instituții și persoane din diverse domenii de activitate au înființat Grupul de Susţinere a proiectului minier.

Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană s-a lansat oficial în cadrul unei conferințe organizate miercuri, 22 iunie 2011, la București, în prezența a peste 100 de participanți, susținători ai proiectului minier.

Înființarea Grupului de  Susţinere vine la inițiativa unor organizații patronale, sindicale și ONG-uri care au studiat documentația proiectului minier şi au vizitat zona Roșia Montană. Ulterior acestor demersuri, au apreciat că proiectul este viabil economic, respectă normele legislative, are o componentă importantă dedicată restaurării și promovării valorilor de patrimoniu și, per ansamblu, aduce importante beneficii economice, culturale și de mediu la nivel local și național.

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană include deja 48 de membri şi va avea o agendă consistentă, care va cuprinde întâlniri cu lideri de opinie din diferite domenii de activitate, conferințe, prezentări, dezbateri publice, pentru realizarea unui dialog constructiv şi echilibrat pe tema necesității demarării cât mai rapide a proiectului minier.

Grupul este o inițiativă fără precedent în România, însă și proiectul minier de la Roșia Montană reprezintă, la rândul său, o miză pozitivă fără precedent pentru economia României. Am observat, în diverse evenimente organizate atât în zona Munților Apuseni, cât și în alte orașe ale țării, că există foarte multe persoane, dar și foarte multe organizații din mediul public și privat care cred cu tărie în necesitatea implementării acestui proiect de anvergură. Însă lipsa unei coagulări a părerilor acestor oameni și organizații a lăsat loc de-a lungul anilor unui adevărat delict de opinie din partea celor care se opun proiectului și care transmit mesaje eronate.”, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România şi unul dintre reprezentanții Grupului.

Odată cu lansarea Grupului de Susținere, acesta și-a desemnat și un Consiliu Coordonator care va superviza activitatea și strategia de comunicare a organizației. Membrii Consiliului Coordonator sunt: Ovidiu Nicolescu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR); Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian; Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană; Tiberiu Andrioaiei, vicepreședintele Patronatului Societăților din Construcții (PSC); dr. Andrei Jurca, președintele Asociației Pro Roșia Montană; Bogdan Baltazar, consultant financiar; prof. univ. dr. ing. Emil Pop, Rectorul Universității din Petroșani; prof. univ. dr. Moise Achim, Rectorul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia.

18 comentarii

Adrian M 23-06-2011 - 09:40

cateva contraargumente de bun simt:

exploatarea se va face cu cianuri
industria nu este sustenabila (va genera niste locuri de munca pt. doar 15 ani)
distruge iremediabil peisajul, vestigiile istorice
profitul pleaca din tara

simo 23-06-2011 - 12:03

Adrian, exploatarea cu cianuri se face in 80-90% din minele din intreaga lume. Este o substanta care folosita la parametrii optimi nu este periculoasa. Cat despre locurile de munca, chiar daca acestea sunt pentru 15 – 20 de ani, toate investitiile si serviciile conexe care se vor crea in zona vor ajuta localitatea sa se dezvolte economic si le va oferi oamenilor posibilitatea sa se implice si in alte activitati decat minerit si cresterea animalelor

Liviu 23-06-2011 - 13:42

Care localitate ?! Nu o sa o ia cianura ?!!!

AG 23-06-2011 - 14:38

Baiete, vorbesti ca sa te afli in treaba. Cianura va fi depozitata in iazul de decantare in care se va descompune in mod natural pana cand va fi neutralizata. La sfarsit lacul ala va fi ecologizat si apoi acoperit din nou cu pamant, si cu asta se termina tot. Dar de ce sa ne obosim sa ne interesam despre un proiect care ne-ar putea ajuta sa crestem economic

Liviu 23-06-2011 - 22:22

Mai nene, nu as vrea sa aduc in discutie accidentul cu revarsarea cianurii in Tisa sau pe cele mai putin „chimice” (dar la fel de periculoase) cand s-au prabusit tot felul de case pe langa exploatarile de sare, insa eu am senzatia ca voi CACApitalistii „dezvoltati” si „crescatori Ieconomic” din ziua de astazi ne credeti pe toti prosti si ne luati sfertodoct de sus tragandu-va-TI de barbile inexistente … Parca ai vorbi de un iaz idilic in care eventual se poate popula si nu stiu ce specii mutante de broaste testoase aducatoare de noroc !!! Si apoi nu stiu cati din sfertodoctii de pe acilea (nu ii socotesc pe fraierii pacaliciosi care cica ar scrie ei niste idei „inaltatoare” si „progresiste” cu privire la dezvoltarea „zonei” in care locuiesc !) realizeaza de anvergura situatiei si de marimea reala a acestui iaz (iazURI !?) de „decantare” … Adevarul este unul simplu si clar: in conditiile smecheresti acceptate de politicienii vremurilor pe baza unor spagi grase si avand in vedere mersul spre distrugere si spoliere al tarii, se va exploata la greu de acolo si noi vom ramane cu niste balti periculoase care in cazul unor modificari climatice, cum este de exemplu cutremurul care inevitabil va veni cat de curand, atunci cianura ori o sa o ia la vale ori o sa intre adanc in pamant in panza freatica pustiind cu atat mai mult zona de acolo (asta dupa ce oricum se va depopula masiv acea zona, distrugandu-se fizic nu neparat nu stiu ce vestigii care sunt acolo – asta ca sa nu fiu ipocrit … – insa casele celor care vremelnic cred ca pot sa faca ceva insa la o scara pe mai multi ani mostenitorii lor vor ajunge la aceeasi sapa de lemn asistati d enoi toti in timp ce CACAnadienii vor consuma din aurul extras aici !).

Asadar, neicusorule, inainte de a face tot felul de „consideratii” de natura pseudostiintifico-Ieconomico-CACApitalista, eu zic sa ne gandim mai inati de o mie de ori ca aici este casa noastra in care noi traim nu cei care vremelnic vor locui la noi … Apoi CU SIGURANTA ca nu fraierii din zona vor avea de castigat (ei eventual vor merge pe o curba de existenta minimala in conditiile unei munci periculoase si de natura sclavagista !!!) ci cei care vin cu ai lor raportul fiind cam de 20 de fraieri la un smecher ! Cei in numele carora se scriu tot felul de baliverne prin bannere imi vor da la un moment dat dreptate dupa ce vor adauga la venituri pana si aceasta intelegere a lor cu smecherii. Insa pentru tara asta, oricat s-ar stradui CACApitalistii sa ne convinga, aceasta afacere va fi una neprofitabila si distrugatoare CU SIGURANTA ! Daca ar fi fost in ordine s-ar fi facut pana acum …

Liviu D 23-06-2011 - 10:45

Vocile trebuiau unite, poate asa o sa fie auzite mai bine de toate ong-urile care lupta impotriva dezvoltarii economice din zona si din tara.

ana maria 27-06-2011 - 17:31

cu cine sa te lupti in tara asta? nu vezi ca nu sunt in stare nici astia mai mari sa faca ceva? de astia mai mici ca onguri si alte cele ce sa mai zic? ca aia nu se gandesc decat la ei. ce mediu inconjurator, daca s-ar gandi si la ala ar face ceva ca sa ajute de ex firma aia sa nu faca vreun dezastru.

Viorica Ianc 23-06-2011 - 11:24

Mese rotunde si patratele din covor.

Ma intreb numai daca domnii Ovidiu, Ion, Eugen, Tiberiu, Andrei, Bogdan, Emil si Moise vor putea fi trasi la raspundere penala in momentul producerii unei catastrofe in Rosia Montana ! Dupa ce lingourile au trecut Atlanticul si Frank si-a luat catrafusele prezantand un falimentul firmei. Intreb !

Liviu 23-06-2011 - 13:46

Ar trebui facut un depozit serios aci in Romanica si pana nu termina ce zice ca va face si nu iese ce zice ca va iesi sa nu primeasca nimic din acel depozit ! Sa se acopere din acel depozit toate cheltuielile si nenorocirile care vor ramene. Oricum trebuie tinuti ochii lipiti bine pe ei si la orice incercare de miscare cat de mica sa se rezilieze totul. La fiecare kg de aur extras numai lumatate sa plece din tara indiferent de cum este intelegerea initiala. Restul sa se constituie iontr-o garantie ca acolo este nevoie mare de asa ceva …

marian 23-06-2011 - 18:02

Nu pricep de ce puneti raul inainte…si de ce unii se blocheaza in filosofia drobului de sare. atata timp cat materialele si substantele vor fi folosute la parametrii recomandati, nu are ce sa se intample. asa catastrofe se pot intampla si cu rafinariile de petrol, si cu centralele nucleare, etc. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa avem deloc industrie, ci doar ca trebuie sa fim atenti la cum desfasuram lucrarile si sa incercam sa minimizam orice risc

Liviu 24-06-2011 - 13:20

Una este sa extragi zece kilograme de aur pe an pe care sa le folosesti in industria electronica si unde o mai fi nevoie, si alta este sa faci un minerit intensiv asa cum am vazut eu ca se face in Canada … Acolo insa este un spatiu imens nelocuit si isi permit sa faca tot felul de gauri pe care sa le lase in plata Domnului acoperite de paduri virgine ! Dar la noi nu este chiar asa … Nu stiu ce vestigii or fi pe acolo pe la Rosia Montana si nu vreau sa fiu ipocrit insa treaba nu-i cuser deloc !!! Iar aurul nu este un metal care sa fie necesar in procesul de productie al diverselor lucruri decat intr-o cantitate infima … Comparatia matale cu rafinariile de petrol si cu centralele nuclearo-electrice nu este in ordine !

Treaba cu aurul a devenit actuala dupa criza financiara cand oamenii au aflat ca hartiile de schimb pe care le folosesc si pe care le numesc „bani” nu au acoperirea (in aur) pe care trebuie sa o aiba. Daca aceasta necesitate va fi din ce in ce mai stringenta atunci nu se va mai tine cont de niciun argument stiintifico-logic (cu „concentratia” si „protectia” mediului) ci se va purcede neintarziat la distrugere ! Nu este nici prima si nici ultima data, dar este posibil sa fie printre ultimile !!!

getu 23-06-2011 - 19:27

de acord da sa inversam procentele noi 80 la suta si ei 20 la suta si rafinarea minereului in tara

Teo 27-06-2011 - 18:25

mai nu prea putem sa cerem atata din moment ce gandeste-te ca aia vor sa si reabiliteze zona dupa ce termina treaba. si locuri de munca si curatenie si conservarea zonei. eu zic ca e ok si asa.

Anca Popescu 23-06-2011 - 19:54

Dar la mediu se gandeste cineva? La panza freatica in care exista un risc foarte mare de a se infiltra cianura? La muntii aruncati in aer? la vestigiile antice? Canadienii vin cu specialistii lor nu o sa ii angajeze pe descultii nostri…Alta ar trebui sa fie dezvoltarea zonei.Pe partea de exploatare miniera avem experienta satelor si cimitirelor inghitite de mazga de cupru din zonele de exploatare…si oamenilor de acolo li s/au promis verzi si uscate….din biserica se mai vede doar crucea de pe turla, iar mortii zac in lacul de decantare….
Ei insista pentru ca vad in noi o vaca buna de muls! La final vor lua banii, aurul si vor pleca…iar noi ramanem cu otrava….dar poate o vom folosi la ceva…ii vom arunca pe politicieni in bazinul cu cianura!!!!!!!

george 24-06-2011 - 17:25

Anca, nu are cum sa se infiltreze nimic in panza freatica, deoarece pe fundul lacului se va folosi un material izolator, metoda prin care se asigura ca apa nu va depasi perimetrul care ii va fi destinat.
In plus, pe parcus ce se vor inchide din cariere, se va incepe si procesul de ecologizare si reabilitare, asa ca nu au cum sa plece inainte sa si inchida exploatarea

Deea 26-06-2011 - 23:50

Am trecut si eu de curand printr-un loc unde exista un loc de decantare, tot asa, izolat cu ce spui tu acolo. Nu era cu cianura dar tot nu am vazut oamenii isterizati ca au asa ceva aproape de un lac (mai exact Razelm) sau aproape de localitatea lor. Asa ca nu inteleg ce e cu panica asta cu infiltrarea cianurii si alte bazaconii.

odisei 27-06-2011 - 05:33

oamenii nu au vazut, doar au auzit si vor sa scape de griji sau orice altceva aruncand cu vorbe in astfel de proiecte, nimeni care comenteaza pe aici nu cunoste nici pe sfert adevarul despre acest proiect si vorbesc toti despre el, ar trebui o campanie nationala d einformare si dupa sa existe dezbateri publice si alte lucri de genu

george 24-06-2011 - 17:27

A, si inca ceva: gandeste-te logic ca ar fi mult mai simplu si mai ieftin sa angajeze oamenii locului decat sa plateasca pachete babane de relocare unor straini. In plus, oamenii de acolo prezinta avantajul ca stiu limba, metodele de lucru adaptate la conditiile din minele de acolo, etc. Deci da, o sa fie angajati localnici.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS