Acasa BusinessMediu-Energie Stam cu gunoaiele sub pres

Stam cu gunoaiele sub pres

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Romania ar fi trebuit sa se conformeze normelor europene pana la data de 16 iulie, urmand sa inchida 22 de gropi de gunoi neconforme, insa, la ora actuala, cinci municipii – Bacau, Bicaz, Reghin si Targu Mures – si 240 de comune nu raspund exigentelor europene. Conform celei mai noi statistici, publicate la inceputul lunii februarie de Garda Nationala de Mediu (GNM), comisarii Garzii au efectuat, anul trecut, 43.283 inspectii in domeniul protectiei mediului, habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate, aplicand 3.097 amenzi, in valoare totala de 49,276 milioane lei. Mai mult, au fost întocmite 24 de sesizari penale, dintre care 20 au fost numai pentru balastierele care extrageau ilegal agregate minerale, deci fara autorizatie de mediu.


Evaziunea fiscala in acest domeniu se ridica la aproximativ un miliard de euro pe an, pe la mijlocul anului trecut aproximativ 60% dintre balastierele existente fiind in afara legii, potrivit lui Silvian Ionescu, comisarul-sef al GNM.
In septembrie 2009, mai erau operationale 685 de depozite rurale si 11 depozite urbane, al caror termen de inchidere pentru neconformitate, era 16 iulie. In privinta acestui subiect, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, declara joi ca situatia acestor depozite ar putea fi rezolvata pana la sfarsitul anului. “Am purtat discutii cu judetele care trebuia sa faca acest lucru. Unele depozite se vor inchide pana la finele anului. E vina autoritatilor locale ca nu au avut planuri si au asteptat sa vina acest management al deseurilor, programe care se termina pana in 2014. Unele gropi, din pacate, functioneaza si acum ilegal, iar alte judete duc gunoiul in alte parti”, a precizat Borbely. El a adaugat: “Eu ceea ce am stiut sa fac a fost sa propun judetelor sa creeze platforme temporare de depozitare a gunoiului si nu cu mari investitii. Este responsabilitatea autoritatilor locale, deci ei trebuie sa se ocupe de managementul gropilor. Din pacate, acolo unde nu au fost respectate termenele, vor plati atat autoritatile locale, cat si populatia”.
La sfarsitul lunii iunie, Silvian Ionescu explica faptul ca Romania nu a fost niciodata in fata vreunei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pe tema gropilor de gunoi. El a aratat ca termenele UE sunt programate la data de 16 iulie a fiecarui an pana in 2017. In privinta penalizarilor pe care Romania le-ar putea primi din partea forului european, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care ar putea fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult