Acasa BusinessMediu-Energie Ţara care va rămâne fără strop de apă

Ţara care va rămâne fără strop de apă

scris de D.P.
5 afisari

Yemen ar putea fi prima ţară care va rămâne fără nici o sursă de apă în câţiva ani, o perspectivă sumbră pentru populaţia de 24 de milioane de locuitori care se aproximează că se va dubla în 20 de ani, afirmă experţi citaţi de CNN.

În Sana’a, capitala Yemenului, rata anuală de creştere a populaţiei este de 7%, o parte tot mai mare a yemeniţilor preferând capitala în locul oraşelor secetoase din zonele limitrofe ale ţării, notează Mediafax. Una dintre cauzele lipsei de apă este este planta “qat”, mestecată în cantităţi mari de aproximativ 75% dintre bărbaţii din Yemen şi care are nevoie de foarte multă apă pentru a creşte. Astfel, în zone unde înainte se cultiva viţă de vie, fermierii au preferat să planteze qat, care foloseşte de aproximativ 5 ori mai multă apă decât viţa de vie dar poate fi vândută mult mai repede. Ambiţia fermierilor este de înţeles într-o naţiune unde mai mult de o cincime din populaţie suferă de foame.

Dar culturile de qat nu sunt singurul factor care cauzează lipsa apei în Yemen. Guvernul este şi el ineficient în eforturile de a gestiona resursele de apă, luând în discuţie chiar mutarea capitalei mai aproape de coastă pentru a putea obţine apă din mare prin desalinizare, aşa cum au făcut alte ţări din Orientul Mijlociu.

Criza de apă este şi o problemă globală deoarece, la fel ca Somalia, unde deşertificarea este strâns legată de conflictele interne şi luptele pe accesul la surse de apă, Yemen ar fi un factor destabilizator de care au nevoie insurgenţii pentru a-şi întări bazele din zone mai puţin apropiate de sediile puterii, se arată pe site-ul www.ecocentric.blogs.time.com, citat de Mediafax.

Eşecul de a înfiinţa firme locale de extragere a apei în zone care nu au primit sprijin din partea guvernului şi care nu au acces la servicii sociale ridică temeri asupra faptului că o nouă al Qaeda ar putea căuta refugiu în aceste regiuni”, a declarat Christofer Boucek de la Carnegie Endowment for International Peace.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult