Acasa BusinessMediu-Energie Taxa auto. Cine beneficiaza de reducerea cu 25% ?

Taxa auto. Cine beneficiaza de reducerea cu 25% ?

scris de D.S.S.
1 afisari
Posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevăzute cu filtru de particule, fapt confirmat de către Regia Autonomă Registrul Auto Român, vor plăti o taxă auto cu 25% mai mică, se menţionează în Legea privind modificarea taxei auto, ce a intrat în vigoare vineri, alături de normele de aplicare.
taxa_auto

Taxa auto. Cine beneficiaza de reducerea de 25%

Actul normativ notifică faptul că se propune introducerea unei metode de calcul care să permită taxarea corectă şi reală a poluatorilor, bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia, ajungându-se astfel la reducere a taxei cu circa 25% faţă de situaţia actuală. Pe de altă parte, pentru maşinile înscrise în România înainte de 1 ianuarie 2007 va trebui plătită taxă auto cu ocazia primei tranzacţii, singurele autovehicule scutite de la plată fiind cele încadrate în categorii speciale, specificate la art. 8, alineat 1 din noua lege.

Potrivit documentului, atunci când persoana care solicită înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează în funcţie de anul fabricaţiei.

Totodată, taxa nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt încadrate în categoria vehiculelor istorice, sunt acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică sau confiscate ori intrate potrivit legii în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În categoria scutirilor intră şi autovehiculele destinate competiţiilor sportive. Taxa auto aplicabilă şi maşinilor înscrise în ţară înainte de ianuarie 2007 se calculează în funcţie de emisiile de CO2, cilindree şi norma de poluare.
Pe de altă parte, la capitolul restituirii diferenţei de taxă deja achitată se arată faptul că pot solicita acest lucru cei care au plătit taxa auto mai mare între iulie 2008 şi momentul actual. Tot la acest capitol se precizează că sumele se restituie la cererea contribuabilului, adresată autorităţii fiscale competente, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului.
Cei care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. În cazul în care o persoană care solicită returnarea diferenţei de taxă de poluare nu mai deţine chitanţa prin care să facă dovada achitării acesteia, poate obţine o copie a documentului direct de la instituţia unde a fost efectuată plata.

Restituirea sumei solicitate se va face în intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost iniţiată de MMP, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie.Noua lege privind taxa de poluare auto a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, iar la o zi după aceea Executivul a aprobat normele de aplicare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult