Acasa BusinessMediu-Energie Test de stres la centrala nucleară de la Cernavodă- vezi rezultatele

Test de stres la centrala nucleară de la Cernavodă- vezi rezultatele

scris de D.S.S.
5 afisari

Comisia Europeană a prezentat rapoartele de evaluare a testelor de stres naţionale, efectuate la centralele nucleare europene.

Centrala Nucleara de la Cernavoda

Centrala Nucleara de la Cernavoda a fost supusa unui test de stres (foto: greenpeace.org)

Potenţialele efecte ale cutremurelor nu sunt suficient analizate în testele naţionale de rezistenţă pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Recent Comisia Europeană a prezentat rapoartele de evaluare a testelor de stres naţionale, efectuate la centralele nucleare europene, în urma accidentului de la Fukushima, din Japonia.Concluzia evaluării grupului autorităţilor europene de reglementare în domeniul siguranţei nucleare este că toate ţările Uniunii au făcut paşi importanţi pentru creşterea siguranţei centralelor nucleare, dar sunt necesare analize suplimentare. Pe teritoriul Uniunii Europene există 147 de reactoare nucleare, în 14 ţări, printre care şi România. Alte 24 de reactoare sunt în proiect, dintre care şase, deja în construcţie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate până în acest moment în cadrul tesetelor de stres.

Raportul elaborat de România este considerat adecvat şi cu un nivel corespunzător de detalii, cu excepţia cutremurelor şi a evenimentelor externe extreme, unde nu sunt abordate corespunzător punctele slabe şi efectele determinate de o trecere bruscă de la o stare la alta, dar nici măsurile pentru prevenirea acestor efecte. Raportul menţionează îmbunătăţirile aplicate deja la centrala nucleară de la Cernavodă, punctele pozitive ale planului de reacţie în caz de accident grav, dar şi elementele care trebuie ameliorate. De exemplu, concesionarul ar trebui să examineze, pentru situaţiile speciale de închidere a centralei, orice posibilă slăbiciune a reactoarelor nucleare de la Cernavodă, în concordanţă cu specificaţiile testelor de stres. Grupul european pentru siguranţa nucleară propune şi verificarea nivelului de pregătire a procedurilor pentru operaţiunile de urgenţă, bazate pe evenimente şi simptome pentru situaţiile de accident, iar Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare ar trebui să finalizeze includerea în reglementările din România a cerinţelor privind managementul accidentelor severe şi a unor obiective de siguranţă calitative şi cantitative, în legătură cu protecţia populaţiei. În plan european, vor avea loc noi vizite la unele centrale nucleare şi va fi monitorizată aplicarea recomandărilor Grupului european pentru siguranţa nucleară, în calitate de coordonator, şi ale Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică. În luna iunie, comisia va prezenta raportul actualizat în cadrul Consiliului European.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult