Acasa BusinessMediu-Energie UE, Ucraina și Rusia au semnat un acord privind livrarea de gaze rusești

UE, Ucraina și Rusia au semnat un acord privind livrarea de gaze rusești

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

În seara de joi, 30 octombrie, la Bruxelles a fost semnat un acord tripartit asupra livrării de gaz rusesc către Ucraina până în martie 2015.

UE, Ucraina și Rusia au semnat un acord privind livrarea de gaze rusești (foto:point.md)

UE, Ucraina și Rusia au semnat un acord privind livrarea de gaze rusești (foto:point.md)

Documentul a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări, Aleksandr Novak din Rusia și Iuri Prodan din Ucraina, și de comisarul european pentru energie Günther Oettinger. Un act adițional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazpromși ucrainean Naftogaz a fost apoi parafat de șefii celor două companii, Aleksei Miller și Andrii Kobolev.

„Responsabilitatea politică, logica de cooperare și sensul economic au prevalat”, a estimat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres. „Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică”, a asigurat Barroso, declarând că „nu există niciun motiv” pentru europeni să sufere de frig în această iarnă.

De asemenea, Barroso și-a exprimat „speranța că acest acord va spori încrederea între Ucraina și Rusia„. „Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk” pentru încetarea focului în estul separatist al Ucrainei „ar trebui acum să fie prioritatea”, a adăugat el. Oettinger a declarat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaze a Ucrainei către Rusia și livrările de gaze până în martie. Prețul a fost stabilit la 385 dolari pentru 1.000 m3. El a precizat că Ucraina„este în măsură să facă aceste plăți”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult