Acasa BusinessMediu-Energie Un ciclon polar lovește România: cât ţine vremea rea

Un ciclon polar lovește România: cât ţine vremea rea

scris de D.P.
468 Afisari

Temperaturile ar putea să scadă în zilele următoare sub pragul de îngheț, iar ploile vor cuprinde tot mai multe zone. După căldura neobișnuită din mijlocul toamnei, un ciclon polar lovește România.

Avertizare ANM: Cod Galben de ploi. Vezi unde și cȃnd! (foto:theguardian.co.uk)

Temperaturile maxime ar putea să nu depășească 10 – 15 grade în unele regiuni, iar noaptea, în condiții de cer senin, minimele ar putea scădea, local, sub pragul de îngheț. Vineri, un front atmosferic rece va traversa România, aducând o scădere ușoară a temperaturilor, iar pe alocuri și câteva ploi trecătoare.„.

Izolat, ploi slabe

Vineri, 6 octombrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valorile de temperatură se mențin mai ridicate decât cele specifice perioadei în regiunile sudice, iar în rest vor marca o scădere față de intervalul precedent și se vor apropia de mediile multianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în special după-amiaza și seara, dar numai izolat vor fi posibile ploi slabe, mai ales la munte și în sudul extrem. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte (rafale de 60…70 km/h pe creste), iar în prima parte a intervalului local și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea (cu până la 40…50 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 25 grade, iar cele minime în general între 2 și 15 grade. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, cu precădere pe văi și în depresiuni, se va semnala ceață.

 

Maxime de 27 grade Celsius în sudul ţării

Sâmbătă, 7 octombrie, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales noaptea în nord-vestul și nordul teritoriului, unde izolat va ploua slab. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special pe crestele Carpaților Orientali, cu rafale de peste 70…80 km/h, dar local și temporar și în nord, centru și est, cu viteze în general de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 27 grade, iar cele minime între 4 și 16 grade. Dimineața și noaptea, îndeosebi pe văi și în depresiuni, pe suprafețe mici se va semnala ceață.

În Capitală, temperatura maximă va fi de 25…26 grade, iar cea minimă de 10…12 grade.

Vânt puternic şi scăderi de temperatură

Duminică, 8 octombrie, meteorologii anunţă vânt puternic în cea mai mare parte a ţării. Vor fi intensificări în zona montană, în special pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, dar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…60 km/h, posibil mai mari în est și sud-est. Cerul va avea temporar înnorări și va ploua local la munte, în nord și centru, pe arii mai restrânse în sud-est și cu totul izolat în rest. Valorile termice diurne vor fi mai mici față de cele din intervalul anterior în jumătatea nordică a teritoriului, iar în rest se vor situa în continuare peste mediile climatologice specifice datei, însă cele nocturne vor scădea semnificativ în toate regiunile, astfel că maximele se vor încadra în marea lor majoritate între 14 și 26 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 10 grade, mai coborâte în estul Transilvaniei. Dimineața și noaptea, îndeosebi în depresiuni, vor fi condiții de ceață.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS