Acasa BusinessMediu-Energie UPDATE. Un Vulcan erupe în Islanda. Se va repeta tragedia din 2010?

UPDATE. Un Vulcan erupe în Islanda. Se va repeta tragedia din 2010?

scris de C.P.
0 afisari

UPDATE.13,21. Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminică dimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel mai activ din ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţat autorităţile aeroportuare (Isavia).

„Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerian se închide”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă „cel puţin în orele următoare”, potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că un nou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

——————————————–

Vulcanul Grimsvoetn a intrat, sâmbătă, în erupţie, sub cel mai mare gheţar din Islanda, au anunţat serviciile de meteorologie islandeze, precizând că un nor mare de fum s-a ridicat deasupra craterului.

Un vulcan erupe in IslandaO erupţie a început la Grimsvoetn şi a fost trimis un avion pentru a strânge mai multe informaţii”, a declarat un meteorolog.

„Un nor se ridica deasupra Grimsvoetn în jurul orei 19.00 GMT şi chiar înainte de ora 20.00 GMT atinsese o altitudine de 11 kilometri”, a adăugat el.

Un alt meteorolog de la acelaşi serviciu de meteorologie, Fridjon Magnusson, a declarat că după două ore, coloana de fum se ridicase la o altitudine de 20 de kilometric, transmite Mediafax.

Vulcanul Grimsvoetn se află sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estul Islandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, el înregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004.

Un nor de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll în aprilie 2010 a generat cea mai mare închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi. Autorităţile aeronautice se temeau de fapt că particulele fine emise de vulcan ar putea avaria motoarele avioanelor.

„Acestea nu sunt decât primele ore ale erupţiei. Încă nu se poate spune dacă aceasta va avea vreun efect asupra traficului aerian cum s-a întâmplat în cazul Eyjafjoell în 2010″, a adăugat meteorologul.

Vulcanul este totuşi situat sub un strat gros de gheaţă, ceea ce a fost un factor determinant în efectele erupţiei din aprilie 2010.

„Interacţiunea dintre apa rece şi magma caldă a determinat formarea unor particule minuscule”, deosebit de periculoase pentru motoarele avioanelor, declarase luna trecută un profesor de la universitatea din Copenhaga, Susan Stipp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult