Acasa BusinessMediu-Energie Vezi expoziţia online AURUL APUSENILOR, printr-un tur virtual 360°

Vezi expoziţia online AURUL APUSENILOR, printr-un tur virtual 360°

scris de Roland Catalin Pena
4 afisari

Zilele acestea se împlineşte un an de la inaugurarea expoziţiei de istorie a mineritului în Roşia Montană, “AURUL APUSENILOR”.

Expozitia permanenta Aurul Apusenilor - Sala MineritÎmplinirea unui an de la restaurarea primei clădiri din centrul istoric al Roşiei Montane – „casa de la numărul 325”, timp în care peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul, a fost sărbătorită prin inaugurarea unei expoziţii temporare.

Noua expoziţie temporară, „Coroplastica, medalioane şi tipare ceramice din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia”, va putea fi vizitată în perioada 10 martie – 30 aprilie, într-una din sălile de la parterul expoziţiei permanente de istorie a mineritului Aurul Apusenilor”.

Expoziţia cuprinde figurine ceramice create de meşterii Daciei romane, artefacte descoperite pe teritoriul judeţului Alba. Vizitatorii vor avea ocazia să admire micile statuete şi plachete care, acum aproape 2.000 de ani, erau cea mai accesibilă formă de artă.

Totodată, începând de astăzi, expoziţia permanentă de istorie a mineritului Aurul Apusenilor poate fi admirată şi online, printr‑un tur virtual 360°, disponibil pe website-ul www.rmgc.ro.

După doi ani şi jumătate de lucrări complexe de restaurare, utilizând tehnici şi materiale tradiţionale, casa de la numărul 325 a revenit la viaţă în urmă cu un an, ca expoziţie de istorie a mineritului aurifer în Apuseni. Proiectul a fost posibil prin contribuţia autorităţilor locale din Roşia Montană, a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). În ultimul an, clădirea a devenit un centru de evenimente în care au fost organizate vizite de informare, workshop-uri, seminarii de specialitate în arhitectură, istorie sau geologie, în timp ce expoziţia a fost vizitată de peste 10.000 de turişti români şi străini.

Casa de la numărul 325, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se află în Zona Istorică Protejată, care cuprinde centrul Roşiei Montane şi care va fi restaurată integral în paralel cu dezvoltarea proiectului minier.

Roşia Montană Gold Corporation a pus până în momentul de faţă la dispoziţie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zonă şi a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu demararea proiectului minier.


8 comentarii

Viorica Ianc 11-03-2011 - 15:27

Fain Frumos !

Dar ce vom face cu cianura dupa aceea.? !
Si covorul din fata ferestrelor mi se pare cel putin turcesc.
In 10 ani AURUL APUSENILOR poate fi …un calup in canada ? Chiar si a lui timis franc ?
Su Tu si io si copii si nepotii au macar AER sanatos in Apusenii mei ?
Io nu cred ! Ai grija de blestem. Se leaga si de cei circumscrisi.

Nashu 11-03-2011 - 15:53

Rolande…
Dac-ar fi sa traducem scrierea ta nu in alta limba – ci in alt timp – ar suna cam asa:
„Astazi, in prezenta… (baga tu ceva aici) a fost deschisa expozitia omagiala… (btca – Baga Tu Ceva Aici).
Expozitia deschisa azi este reprezentarea plenara a incununarii eforturilor btca… Prin eforturile pline de daruire si abnegatie a btca, publicul larg, oamenii de la orase si sate, intreg poporul roman se poate bucura din plin de rezultatele muncii unui grup de entuziasti, care – din dorinta de a darui publicului btca, au contribuit la lansarea acestui obiectiv de larg interes local – si de ce nu, si interjudetean.
Daca-ti sufleci manecile, Rolande, scrii din-astea zece la leu. Pai se poate, monsher? Tu-i ceapa ma-si de jurnalistica. Or fi sarit aia cu lova, ca altfel cum se iesplica?

Huhu Ciu 11-03-2011 - 16:15

Ce bine seamana postarea ta Nasule, cu discursurile lui Basescu si ale lui Boc!

Nashu 11-03-2011 - 16:27

Vezi cum esti, Mu Chin Chai…
Cand s-au luat toti de tine, ti-am luat apararea. Ca de oligofreni nu tre’ sa te iei.
E mult de-atunci, fo trei ani… ba chiar patru, ca era inainte de-a muri Raquel. Le-am zis sa nu se ia de prost, ca poate moare dreaqu, si ramanem fara mascota.
Uite ca dupe ce ai fost si Hokusai, si Extraterestru, si Ho Ciu Tzi – tot bou ai ramas. Te iei de mine aiurea. Pupa-te-ar Gili pe esofag. Si tu pe el…

Huhu Ciu 11-03-2011 - 18:24

Hai las-o balta Nashule ca toti romanii stiu ca numai voi portocalii-pedelisti-basisti sinteti cretini, oligofreni in Romania, sa traiti ”bine”!

Didos 13-03-2011 - 20:36

Este perfect ! Asa urmasii nustrii vor sti, ca romanii au fost candva stapani pe aurul lor, la fel cum tot candva au fost stapani si pe petrolul lor si pe gazele naturale. Desigur in acest muzeu trebuie facut si un necrolog in care sa se arate cine sunt acei care au vandut aceste bogatii ale poporului roman si de ce .

vlad 14-03-2011 - 12:04

Daca Romania nu vrea sau nu are resursele necesare sa exploatexe aurul de la Rosia, atunci de ce sa nu fie cineva care sa exploateze? ca si asa ne plangem de imprumuturile de la FMI, si ca suntem in criza si ca nu avem bani.

alex 14-03-2011 - 16:16

parerea mea e ca suntem fraieri ca nu stim sa valorificam resursele de care dispunem, mai ales cand in contextul de fata ne-ar intra cateva miliarde de $ in buzunar fara ca statul sa depuna nici un efort. Da,na, mentalitate de romani….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult