Ziua Internațională a Pământului este serbată în data de 22 aprilie, fiind declarată sărbătoare oficială încă din anul 2009 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Cea mai mare mișcare de mediu din lume, EARTHDAY.ORG, organizatorul evenimentelor dedicate acestei zile la nivel mondial, a anunțat că tema Zilei Pământului 2024 este „Planetă vs. Plastic”.
Unul dintre obiectivele acestei campanii este promovarea conștientizării publice pe scară largă cu privire la daunele cauzate de plastic asupra sănătății umane, a animalelor și a întregii biodiversități. Mișcarea solicită efectuarea de cercetări suplimentare cu privire la implicațiile deșeurilor din plastic asupra sănătății.
„Cuvântul mediu înseamnă ceea ce te înconjoară. În cazul materialelor plastice, am devenit produsul în sine – acesta curge prin sângele nostru, aderă la organele noastre interne și poartă cu el metale grele despre care se știe că provoacă cancer și boli. Acum, acest produs uimitor și util a devenit altceva, iar sănătatea noastră și a tuturor celorlalte creaturi vii atârnă în balanță”, a declarat Kathleen Rogers, președintele EARTHDAY.ORG.
Materialele plastice se extind dincolo de o problemă de mediu iminentă; ele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, la fel de alarmantă ca și schimbările climatice. Pe măsură ce plasticele se descompun în microplastice, ele eliberează substanțe chimice toxice în hrana și sursele noastre de apă și circulă prin aerul pe care îl respirăm.
Anul trecut, IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) a dezvoltat un studiu în care au fost evaluate cunoștințele, preocuparea și comportamentele românilor față de temele care se circumscriu conceptului de schimbări climatice.
Două treimi dintre respondenți au spus că la momentul studiului colectau selectiv toate deșeurile din gospodăria lor, iar un sfert colectau selectiv doar o parte dintre acestea.