Acasa BusinessMediu-Energie Ziua Pământului – Ulmul din Căpeni, arborele anului în România

Ziua Pământului – Ulmul din Căpeni, arborele anului în România

scris de D.S.S.
11 afisari

Ulmul din Căpeni, deţinătorul titlului ‘Arborele anului’ în România, a fost botezat duminică ‘Antal Jeno’, în cadrul unei ceremonii prilejuite de Ziua Pământului 2012.

Ziua Pământului - Ulmul din Căpeni, arborele anului în România

Ziua Pământului - Ulmul din Căpeni, arborele anului în România

Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Speo-Turistice şi de Protecţie a Naturii ‘Lumea Pierdută’ din Baraolt, care a dorit în acest fel să omagieze memoria pădurarului Antal Jeno (1936-2011), cel care a înscris copacul în această competiţie.

Am pus o plăcuţă memorială cu numele lui Antal Jeno, dar vrem ca la vară să amenajăm zona şi să facem din acest copac o atracţie turistică. Considerăm că aceste valori naturale trebuie păstrate şi cunoscute de cât mai multă lume‘, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei, Demeter Zoltán. Acesta a menţionat că ulmul a primit anul trecut un premiu de 3000 de lei din partea organizatorilor concursului, iar banii vor fi folosiţi pentru acest proiect.

Ulmul din Căpeni are o vechime de aproape trei secole, o înălţime de circa 35 de metri şi o circumferinţă de aproape 7 metri şi jumătate.

În cadrul competiţiei naţionale ‘Arborele anului‘, desfăşurată anul trecut, acesta a concurat împreună cu alţi 11 copaci din ţară şi a câştigat locul I cu peste 13.000 voturi exprimate on-line pe parcursul mai multor luni. Anul acesta, ulmul a reprezentat România la etapa europeană ‘Arborele anului’, unde s-a clasat pe locul al doilea, concurând cu alţi şase copaci din Bulgaria, Cehia, Franţa, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Titlul a revenit unui tei din localitatea ungară Felsõmocsolád, care a obţinut peste 11.000 de voturi, cu aproape 1000 mai multe decât ulmul din Căpeni. Concursul ‘Arborele european al anului’ a fost organizat de Fundaţia Cehă de Parteneriat pentru Mediu în scopul protejării arborilor bătrâni şi a biodiversităţii.

1 comentariu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult