Acasa Business Paladiul mai scump decât aurul

Paladiul mai scump decât aurul

scris de Misu Andrei
224 afisari

Cotaţia paladiului a crescut mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând să fie considerat mai prețios decât aurul. La aproximativ 2.500 de dolari (1.922 de lire sterline), o uncie de paladiu este mai scumpă decât aurul, iar prețul nu va scădea prea curând, sunt de părere specialiștii, potrivit BBC.

SONY DSC

PaladiuPe scurt, cererea pentru paladiu depășește oferta. Cantitatea de metal produsă în 2019 este prevăzută să fie sub cererea globală pentru al optulea an consecutiv. Ca un produs secundar de extracție a platinei și a nichelului, minerii au mai puțină flexibilitate pentru a crește producția de paladiu, ca răspuns la creșterea prețurilor.

Între timp, cererea pentru paladiu de la producătorii de automobile a crescut brusc din mai multe motive. În întreaga lume guvernele, în special cel chinez, au înăsprit reglementările pentru a combate poluarea aerului produsă de vehiculele pe benzină.

În același timp, scandalul emisiilor (Dieselgate) din Europa a avut un impact asupra prețului acestui metal. Consumatorii au început să renunțe la mașinile diesel, care folosesc mai ales platina în convertoarele lor catalitice, și cumpără vehicule pe benzină, care folosesc paladiu.

Paladiul este utilizată în aceste dispozitive care transformă gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă. De asemenea este utilizat, într-o măsură mult mai mică, în electronică, stomatologie și confecționarea de bijuterii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult