Acasa Business Regulile pentru comerțul online s-au schimbat de anul acesta

Regulile pentru comerțul online s-au schimbat de anul acesta

scris de Misu Andrei
143 afisari

Fără reduceri și recenzii false pe site-urile de comerț online. Uniunea Europeană a adoptat un nou set de reguli, cu scopul de a apăra mai bine drepturile consumatorilor. Dacă sunt victimele unor practici comerciale ilegale, clienții vor putea fi despăgubiți, iar vânzătorii vor fi amendați. Noile reguli trebuie incluse în legislația națională în termen de doi ani.

Atunci când cumpără de pe internet, cei mai mulți aleg produsul în funcție de preț sau recenziile altor cumpărători:

„Mă uit în primul rând la specificații, desigur și preț, în primul rând, dacă este redus, și cam atât”.

Dacă sunt doar review-uri care spun „da, mi-a plăcut produsul” înseamnă că e ceva la mijloc. Dacă vezi review-uri care sunt complexe, oamenii chiar își spun părerea atunci da, trebuie să te iei după ele și sunt un mod bun de a vedea dacă produsul este bun sau nu”.

„În general trebuie să testez eu produsul, să mă interesez eu despre, să știu eu ce înseamnă, ce categorie, ce preț, unde se încadrează, unde se mai vinde, cu cât și așa mai departe”.

Parlamentul European a adoptat pe 7 ianuarie o directivă care impune reguli mai stricte pentru comercianții online. Printre noile prevederi apare și interzicerea recenziilor și reducerilor false. De asemenea, comercianții vor fi nevoiți să specifice dacă un anumit produs este vândut de o persoană fizică sau juridică. Totul, pentru o transparență mai mare în ceea ce privește comerțul online.

Observăm pe foarte multe siteuri că se scrie, de exemplu, „cel mai bun preț”, „prețul zilei” sau „best deal”. De acum înainte, cei care afișează astfel de lucruri trebuie să compare, să afișeze prețul minim pentru ultimele 30 de zile. Adică să știm exact dacă este cel mai bun preț și la ce se referă”, spune Ștefan Turcu, reprezentantul Comisiei Europene în România

„Directiva a venit să clarifice o serie de cazuri care se întâmplă în practică, pentru a uniformiza legislația la nivel european. România are doi ani la dispoziție să transpună în legislația națională și considerăm important ca actorii implicați în transpunerea în legislația națională să țină cont de faptul că în piața noastră operează nu doar operatori din UE, cât și operatori din afara UE, iar setul de reguli ar trebui să se aplice uniform asupra tuturor”, spune Florinel Chiș- preș. Asociației Magazinelor Online.

Directiva nu se aplică doar magazinelor online, ci și retailerilor. Amenda pentru companiile care nu joacă cinstit poate ajunge la 4% din cifra de afaceri anuală, iar cumpărătorii vor putea primi, de asemenea, compensații dacă sunt înşelaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult