Acasa Business Vezi cum a explodat preţul benzinei în lume

Vezi cum a explodat preţul benzinei în lume

scris de D.P.
4 afisari

Preţul benzinei a explodat în toată lumea, impactul fiind îngrijorător atât asupra companiilor, cât şi populaţiei, cauza principală fiind conflictul din Libia, titrează bloomberg.com. Creşterea cotaţiei petrolului până la 119 dolari pe baril a dus la creşterea preţurilor carburanţilor şi periclitează redresarea economică, spun specialiştii.

pompa_benzinaBritanicii îşi reduc numărul de călătorii, al vizitelor la cinematograf şi al drumurilor la cumpărături, în condiţiile în care preţul benzinei a depăşit joi 1,3 lire sterline pe litru.

În Statele Unite, preţul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon înseamnă 3,78 litri), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA), citat de în analiza bloomberg.

În Italia, preţul benzinei a atins 1,544 euro litrul, iar cel al motorinei 1,438 euro litrul.

În Olanda, preţul benzinei a urcat la nivelul record de 1,697 euro pe litru, comparativ cu 1,692 euro pe litru în iunie 2008.

Preţul mediu al benzinei în Germania era joi de 1,55 euro pe litru, aproape de recordul de 1,58 euro pe litru atins în 2008.

În California, şoferii plătesc peste patru dolari pe galon în cazul benzinei premium, potrivit AAA.

În România, preţul benzinei se apropie de şase lei pe litru, iar în Bulgaria preţurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35-2,4 leva (1,2 euro) pe litru în cazul benzinei.

„Majorarea preţurilor carburanţilor are un efect negativ deoarece accelerează inflaţia şi încetineşte creşterea economică”, a declarat Philip Shaw, economist şef la compania Investec Securities în Londra.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a urcat cu 23% în acest an, din cauza revoltei din Libia.

În 2008, creşterea preţului ţiţeiului la 147 dolari pe baril a amplificat recesiunea, după criza financiară mondială.

3 comentarii

Denali 04-03-2011 - 19:24

Cauza principala a cresterii pretului petrolului este aceea ca Obama , Democratii si Ecologistii Fundamentlaisti , au inchis si refuza sa deschida resusrsele de petrol ,gaze naturale , carbune , centrale nucleare, hicrocentrale ,etc.,etc…

Daca acesti anti americani si anti capitalisti ar renunta la ideologia si dogma lor bolnnava si a permite americii sa nu mai absoarba cantitati enorme de pe piata mondiala de hidrocarburanti si sa-si exploateze propriile resurse, pretul petrolului ar scadea peste noapte…

Europeanuul 08-03-2011 - 13:30

Alamar, tu incurci putin lucrurile. Printisorii din Golf sint clientii complexului ala (sti tu care) din USA.

http://www.youtube.com/watch?v=OUoycVXw9ew

Vezi mai jos ce scrie azi Bloomberg
http://www.bloomberg.com/news/2011-03-07/saudi-arabia-s-day-of-rage-lures-record-bets-on-200-oil-chart-of-day.html

Europeanuul 06-03-2011 - 18:50

Hi

1. Specialistii sunt de parerea ca resursele de petrol din Alsaka ar putea influenta pretul petrolului cu aprox 50 centi /barril.

http://www.worldoil.com/USGS_Alaskas_oil_and_gas_resources_down_90_from_previous_estimates.html

http://www.msnbc.msn.com/id/4542853/ns/us_news-environment/

2. In US si UE mineritul carbunelui este subventionat. In US productia carbunelui a scazut masiv in 2008.

http://ftp.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/acr/acr_sum.pdf

http://ftp.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/special/fig7.html

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult