Acasa Cultura-ReligieCultura “Crulic – drumul spre dincolo” a câştigat Marele Premiu la Annecy

“Crulic – drumul spre dincolo” a câştigat Marele Premiu la Annecy

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Filmul “Crulic – drumul spre dincolo” a obţinut Marele Premiu al celui mai prestigios eveniment dedicat animaţiei, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy.

Crulic - Drumul spre Dincolo: Marele castigator al Festivalului International de Film de Animatie de la Annecy (foto:hotcity.ro)

Lungmetrajul câştigător “Crulic – drumul spre dincolo”, regizat de Anca Damian este este o producţie Aparte Film, co-produsă de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. În finala competiţiei Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, potrivit filmreporter.ro.

Filmul a rulat în toamna lui 2011 în cinematografele din România şi, deşi este considerat de critici una dintre cele mai bune producţii româneşti de anul trecut (are şapte premii importante în palmares), a avut sub 2000 de spectatori. De atunci a participat la numeroase festivaluri şi a fost nominalizat la premiul Gopo pentru “Cel mai bun film”.

Presa internaţionala a apreciat în special  stilul vizual eclectic şi foarte expresiv al filmului de animaţieCrulic”, echipa de animatori formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Tuliu Oltean şi Roxana Benţu, reunită la studioul DSG, îmbinând tehnici de animaţie diferite.

Filmul “Crulic – Drumul spre dincolo” prezintă, conform cinemagia.ro, povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Animaţia povesteşte însă drama cu un umor proaspăt care face fluent tranziţia între momentele triste şi cele la care se poate râde în hohote.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult