Acasa Cultura-ReligieCultura “Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti

“Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti

scris de L.M.
14 afisari

Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti – un proiect destinat bursierilor români din comunităţile istorice româneşti.

“Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti

“Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti

În staţiunea Eforie Nord, de pe litoralul românesc, s-au deschis, luni, lucrările Şcolii de vară “Cunoaşte-ţi vecinii”, organizată de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Proiectul este destinat bursierilor români din jurul graniţelor, majoritatea participanţilor fiind din Republica Moldova, transmite RADOR.

Potrivit organizatorilor, acest proiect vine ca o recunoaştere şi recompensare a performanţelor academice ale tinerilor cu merite deosebite. Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Televiziunea Română, Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăria Mangalia şi Autoritatea Naţională pentru Turism. La evenimentul de lansare a proiectului au participat, printre alţii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, secretarul de stat din cadrul DPRRP, Stejărel Olaru, preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, şi europarlamentarul roman Renate Weber.

În mesajul de salut adresat participanţilor, ministrul delegat Cristian David a subliniat că proiectul are menirea de a aduce împreună oameni pentru care contează tot ce ţine de limba şi cultura română, precizând că şcoala de vară închide o suită de evenimente organizate de DPRRP, pe parcursul acestei veri. „Avem aici elita tinerilor români care vor duce acasă sentimentul de naţionalism patriotic. Trebuie să ducem românismul acasă şi pestetot în lume. De asemenea, este nevoie să lucrăm împreună, pentru a conserva patrimoniul nostru identitar. Este important să ne asumăm identitatea etnică şi să ne mândrim că suntem români şi vorbitori ai unei limbi oficiale a Uniunii Europene” – a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.

La rândul său, secretarul de stat Stejărel Olaru a remarcat că astfel de acţiuni, cum este Şcoala de vară, oferă românilor, mai ales celor din afara ţării, ocazia de a discuta mai mult despre limba şi civilizaţia românească. “Ne propunem ca aceste proiecte să genereze efecte în timp, pentru că vrem să avem o relaţie strânsă cu românii din comunităţile istorice. De asemenea, ne dorim relaţii de prietenie cu ţările în care avem comunităţi româneşti” – a menţionat Stejărel Olaru, secretar de stat în DPRRP.

În cadrul deschiderii oficiale, a mai fost menţionată importanţa radioului public românesc, în ceea ce priveşte promovarea limbii şi culturii române în comunităţile istorice din vecinătatea imediată a României, preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, subliniind că Radio România face parte din istoria României din ultimii 85 de ani. “Radioul public a contribuit, de-a lungul timpului, la păstrarea valorilor şi a identităţii naţionale româneşti. Societatea Română de Radiodifuziune reprezintă o punte între România şi românii din afara ţării. Este important să menţionăm, în acest sens, redeschiderea, în urmă cu doi ani, a postului Radio Chişinău, în Republica Moldova, unde afirmarea românească încă nu este suficient de puternică” – a declarat Ovidiu Miculescu, adăugând că porţile Radioului public sunt deschise pentru bursierii statului român care doresc să facă practică în cadrul studiourilor din întreaga ţară.

Continuând discuţia despre importanţa susţinerii mass-media în limba română, în comunităţile istorice din jurul României, secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE, Bogdan Aurescu, a subliniat că joi urmează să fie semnat documentul care va permite TVR să revină în Republica Moldova.

La rândul său, preşedintele radioului public, Ovidiu Miculescu, a ţinut să completeze că SRR a reuşit recent să obţină un nou sediu în centrul capitalei Republicii Moldova, pentru postul Radio Chisinau.

În cadrul Şcolii de vară „Cunoaşte-ţi vecinii”, care se desfăşoară în perioada 9-15 septembrie, tinerii bursieri ai statului român vor participa la dezbateri şi prelegeri susţinute de reprezentanţi ai mediului academic românesc, lideri de opinie şi personalităţi din cultură şi din mass-media. Printre temele care urmează să fie abordate în cadrul Şcolii de vară, se numără istoria modernă a românilor, identitatea europeană în conştiinţa istorică românească, imaginea României în străinătate.

Prin desfăşurarea acestui proiect, organizatorii vizează creşterea prestigiului etnicilor români, în statele din vecinătate, şi recunoaşterea importanţei acestora, ca potenţiali promotori ai valorilor identitare româneşti în afara graniţelor şi formatori de opinie în comunităţile din care provin.

2 comentarii

Salut 10-09-2013 - 21:36

„“Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorilor identitare româneşti”
=========================

Mai baieti, repetati fraza asta si in subtitlu, deci e, musai, ceva!

E ceva de care nu ma prind eu sau corect era „“Cunoaşte-ţi vecinii” şi valorile identitare româneşti” ? Intreb doar!

MalVerde 11-09-2013 - 00:49

Eu chiar ma intrebam cine or fi vecinii lui GazVerde, daca i-au spart deja geamurile, si daca nu, de ce nu?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult