Acasa Cultura-ReligieCultura „Florarul” aduce miresme de flori de cireş în Bucureşti

„Florarul” aduce miresme de flori de cireş în Bucureşti

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

În luna Mai, denumită popular „florar”, pasionaţii de cultură niponă se vor putea bucura de mai multe evenimente cu specific japonez care vor avea loc în capitala României.

Flori de sakura (foto: socwall.com)

Deşi sezonul de „hanami”, obiceiul privitul florilor de  „sakura” (cireş) sau „ume” (prun/cais), se încheie la începutul aceste luni in Japonia, pasionaţii culturii japoneze din Bucuresti se vor putea bucura în luna Mai de evenimente şi festivaluri care vor aduce în prim plan atât obiceiuri tradiţionale, cât şi aspecte ale culturii moderne din Țara Soarelui Răsare. Astfel, în ordine cronologică, primul dintre aceste evenimente este festivalul cultural „Okiagari-Koboshi”, organizat de clasele de limbă japoneză ale colegiului „Ion Creangă” din Bucureşti, care va avea loc pe 5 şi 6 Mai.

După succesul festivalului „O mie de cocori” de anul trecut, elevii şi profesorii colegiului bucureştean revin în acest an cu un festival care va îmbina un spectacol tradiţional pe 5 mai, cu unul modern pe 6 mai. Okiagari Koboshi sunt păpuşi tradiţionale japoneze originare din regiunea Aizu din prefectura Fukushima a căror istorie se întinde pe mai mult de 4 secole. Asemeni locuitorilor din regiunea afectată în 2011 de dubla catastrofă naturală, aceste păpuşi sunt realizate astfel încât ori de câte ori sunt doborâte să revină la poziţia iniţială. Păpuşile sunt construite prin umplerea unei matriţe de lemn cu hârtie tradiţională japoneză (washi) topită, pe care apoi se desenează o faţă fericită. În prefectura Fukushima, familile cumpără okiagari-koboshi pentru fiecare membru al familiei şi una în plus să reprezinte faptul că îşi doresc mereu ca aceasta să fie lărgită. Aceste păpuşi aducătoare de noroc sunt văzute de japonezi ca fiind simboluri ale perserverenţei, tenacităţii, tăriei de caracter şi a stăruinţei.

Programul zilei de 5 mai a festivalului „Okiagari Koboshi” se va axa îndeosebi pe activităţi tradiţionale. Astfel, de la 10:45, când va fi ceremonia de deschidere, şi până la 19:00 participanţii vor putea lua parte la momente de dans şi muzică tradiţională, la ateliere de origami, kirigami, washiningyou, kusudama, kitsuke, shodou, shougi, igo, ikebana, furoshiki şi zmee japoneze specifice zilei de 5 mai, Koinobori. În Japonia, pe 5 mai se sărbătoşte Ziua Copiilor din 1948, când a fost transformată în sărbătoare naţională. Cu toate că sărbătoarea se numește Ziua Copiilor, acest festival este indeosebi pentru băieți. Familiile japoneze cu băieți atârnă, în afara caselor lor, panglici reprezentând crapi, simbol al puterii, și expun armuri și păpuși reprezentând samurai în interiorul casei.

Deşi în general va găzdui activităţi tradiţionale  în ziua de 5 mai, la festivalul de la colegiul „Ion Creangă” nu vor lipsi Harajuku Maid Cafe, Obake Yashiki (casa bântuită) şi proiecţii anime. Cu acestea ve veţi putea reîntâlni şi în ziua de 6 mai de la ora 10:30 şi până  la 18:00, alături de alte activităţi contemporane precum karaoke, jocuri video sau un atelier de dans modern.

În perioada 7-11 mai, Centrul de Studii Româno-Japoneze (CSRJ) organizeză Săptămâna Culturii Japoneze la Universitatea Româno-Americană. Astfel, pe data de 7 mai, de la ora 18:00 în Aula Universităţii Româno-Americane vor putea fi admirate peste 40 de kimonouri într-o defilare spectaculoasă. Pe 8 mai de la aceaşi oră va avea loc o prelegere a doamnei profesoare Mirela Murgulescu despre faimosul manga artist şi regizor de anime Satoshi Kon.

Miercuri 9 mai, de la aceaşi ora 18:00, vine rândul practicanţilor de arte marţiale de la Clubul Sportiv Cavaler Aikido să îşi arate măiestria prin demonstraţii de Ninjustu, Karate, Kempo sau Aikido. Joi, de la ora 17:00 pentru a marca 7 ani de la înfiinţarea CSRJ va fi organizat un atelier de Manga, cu sprijinul ARC şi Creative Arts, urmând ca de la ora 19:00 să aibe loc o Gală de Premiere a Cursanţilor CSRJ.

Vineri, 11 mai, în ultima zi a Săptămânii Culturii Japoneze de la Universitatea Româno Americană, de la ora 12:00 Marui Sensei vă prezenta câteva din tainele Bucătăriei Japoneze, iar de la ora 16:30, la Sala Senatului Universităţii Româno-Americane, Ştefan Liiceanu va susţine o conferinţă cu tema „Budismul Japonez. De la începuturi până azi.” Spre deosebire de restul evenimentelor culturale japoneze din luna mai, persoanele care doresc sa participe la Săptămâna Culturii Japoneze, trebuie să trimită o cerere de înscriere la office@csrj.ro.

La două zile după încheierea acestui eveniment, pe 13 Mai, la Grădina Botanică din Bucureşti va avea loc cea de-a 3-a ediţie a festivalului nipon Michi-Biraki (Drum Deschis), organizat de secţia de Japoneză a Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu Grǎdina Botanicǎ , Facultatea de Biologie şi cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București, Școlii japoneze din București și Colegiului National „Ion Creangǎ„. Printre activităţile evenimentului care se va desfăşrura duminică, 13 Mai, între orele 10:00 -17:00 se vor număra: dansuri, proiecţii de anime, manga, teatru, ikebana, chanoyu, origami, furoshiki, karaoke, shodou, go, shougi şi un atelier de sumi-e ţinut de Emiko Higashi. Totodată participanţii vor putea gusta sushi, îmbrăca kimonouri şi să se amuze cu prăjiturile cu răvaşe pregătite.

La sfârşitul lunii, pe 26 şi 27 mai, se va desfăşura la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, cea de-a 6-a ediţie a festivalului Otaku Festival, care îşi propune dezvoltarea culturii otaku în România.  Un „otaku” e un colecţionar pasionat sau entuziast, obsedat deobicei de anime, jocuri video, de calculator, care iese foarte rar din casă, de altfel acesta provine de la cuvantul japonez „taku” însemnând „casă”. Ediţia 2012 a festivalului Otaku, care se va desfăşura în parteneriat cu Mikubook este dedicată vocaloizilor, adică „artiştii virtuali” creaţi prin intermediul unei aplicaţii software muzicale realizate de Yamaha Corporation.

Printre activităţile Otaku Festival 2012 se numără atelierele de manga, machiaj, cosplay, de modelare în craft foam, de croit tabi, de bead-art, jocuri video, concursul de amv-uri şi main-eventul festivalului, preselecţile pentru EuroCosplay 2012. Câştigătorul acestei preselecţii va obţine o călătorie gratuită la London MCM Expo din octombrie 2012 pentru a participa la finala EuroCosplay. Din juriul acestei competiţii vor face parte şi doi invitaţi speciali, germanca Calssara  şi finlandezul Elffi, doi artişti ai cosplayului aduşi prin intermediul revistei Cosplay Gen.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult