Acasa Cultura-ReligieCultura „Istoria jurnalismului din România în date” – a fost lansată prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România

„Istoria jurnalismului din România în date” – a fost lansată prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România

scris de Z.V.
12 afisari

Luni, 26 noimebire, la la Palatul Şuţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.a fost lansat volumul „Istoria jurnalismului din România în date”, o carte la care au lucrat 120 de specialişti sub coordonarea conf. dr. Marian Petcu.

Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România - „Istoria jurnalismului din România în date”

La lansare a participat şi Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), a caracterizat noua enciclopedie de 1414 pagini, format mare, ca fiind „o operă de mare greutate, prima şi singura pe această temă”. Ioan Matei a adăugat că aceasta e o lucrare densă, care încă mai are loc de completări pe care este sigur că autorul le va aduce, senzaţia pe care a avut-o în timp ce a ţinut-o în mână comparând-o cu cea pe care a avut-o când a pus mâna pe „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” de George Călinescu.

Coordonatorul enciclopediei, Marian Petcu a caracterizat evenimentul drept „o sărbătoare” a echipei cu care a realizat această carte „faraonică” şi a mărturisit că lucrarea sa, din cauza faptului că nu a fost finanţată, reprezintă „ultimul mare proiect comunist”, canalul său Dunăre-Marea Neagră, potrivit Agerpres. Petcu a amintit cu această ocazie că în istoria presei româneşti au fost şi momente mai palpitante ori mai luminoase şi a precizat că aceasta carte se doreşte „un subtitut al doritului Tratat de istoria presei, care nu va apărea probabil niciodată”.

De asemenea, doctorul în sociologie şi conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, Marian Petcu, a anunţat că lucrează la un ”Dicţionar de comunicare şi termeni asociaţi”. Petru a menţionat că speră ca acest proiect la care coordonează un colectiv de 50 de persoane din cinci ţări să fie gata în 2 ani.

Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România, lucrarea, apărută la Editura Polirom, cu susţinerea financiară a Administraţiei Fondului Cultural Naţional, include în articolele ei 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, precum şi 33.500 de jurnalişti şi publicişti. Totodată, conform Agerpres, sunt acoperiţi 280 de ani de presă în România – din 1731 până în 2011 – şi sunt oferite pentru prima oară informaţii relevante nu numai despre producţia jurnalistică de limba română, ci şi despre cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc.

Potrivit celor de la Polirom, enciclopedia este un volum util pentru toţi cei interesaţi de istoria jurnalismului şi a culturii române, ce face posibile cercetări ale presei pe perioade determinate, marcări ale unor aniversări şi comemorări, comparaţii între ani şi etape din evoluţia presei sau analize ale transformărilor legislaţiei presei. Acesta este un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialişti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhivişti, jurnalişti -, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu, enciclopedia poate fi găsită în librării la preţul de 115 lei. În cadrul evenimentului de lansare, Ioan Matei a înmânat lui Biţi Caragiale o diplomă pentru excelenţă în exercitarea profesiei de jurnalist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult