Acasa Cultura-ReligieCultura 007, agent de popularizare

007, agent de popularizare

scris de Ziua Veche
2 afisari

.“Noul val francez” de Michel Marie si “Filmul japonez” de Max Tessier sunt primele doua titluri ale seriei “Filmul pentru toti” de popularizare a celei de a saptea arte, cu care se deschide noua colectie a Editurii IBU Publishing – “Arta 007”, dedicata in intregime lumii magice de celuloid. Colectia se adreseaza atat cinefililor, cineastilor dar si novicilor.

Despre cinematografia franceza si volumul semnat de catre prof. univ. Michel Marie, criticul Magda Mihailescu afirma: “Convins ca Noul Val a fost , el pune ordine intr-o realitate fatalmente atinsa de dezordinea pasiunilor, de intensitatea elanurilor juvenile. Asaza un baraj pentru separarea aluviunilor de apele curate”. Autorul isi argumenteaza convingerile oferind de fiecare data exemple relevante. In relativ putine pagini, Tessier acopera peste un secol de cinematografie nipona, pornind de la traditionala arta teatrala kabuki si ajungad pana la cineastii anilor 2000, Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi, Yasujiro Ozu si Mikio Naruse beneficiind de capitole individuale. “Principala virtute a volumului – subliniaza criticul Cristina Corciovescu – este cea informativa, Tessier reusind sa sintetizeze in putine cuvinte contextul si tendintele principale ale fiecarei etape, sa inventarieze cronologic numele tuturor cineastilor care merita mentionati, cu filmele lor cele mai bune, consacrand, evident, spatii mai extinse marilor maestri. .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult