Acasa Cultura-ReligieCultura 10 milioane de lei pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

10 milioane de lei pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

scris de M.A.
106 afisari

Zece milioane de lei. Atât va aloca anul viitor MCPN pentru începerea unui program de cercetare sistematică la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Sarmizegetusa (unseenromania.com)

Sarmizegetusa (foto: unseenromania.com)

Proiectul este prevăzut să se desfăşoare pe durata a patru ani, a declarat recent, la Deva, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, transmite Agerpres. El a arătat că, în acest buget, a fost inclusă şi achiziţia unor echipamente necesare specialiştilor, cercetarea sistematică urmând să fie derulată, cel mai probabil, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituţie subordonată Ministerului Culturii.

”Bugetul alocat pentru anul viitor, la acest proiect, este de 10 milioane de lei. Este primul pas, fiindcă aici trebuie să cumpărăm echipamente destul de costisitoare, unele chiar depăşind 30.000-40.000 de euro. Dar fără aceste echipamente şi fără o dotare corespunzătoare nu poţi să faci o cercetare arheologică sistematică”, a arătat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, imediat ce va fi aprobat bugetul Ministerului Culturii pe anul viitor, vor începe procedurile necesare pentru derularea programului de cercetare în siturile dacice din Munţii Orăştiei. Cetăţile dacice ar putea beneficia de o formă de administrare specială, după modelul rezervaţiei naturale Delta Dunării. Un memorandum pe această temă se află în circuitul de avizare al ministerelor de resort, ţinând cont că siturile dacice se află pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult