Acasa Cultura-ReligieCultura 112 ani de la naştere. Jorge Luis Borges şi Istoria Eternităţii

112 ani de la naştere. Jorge Luis Borges şi Istoria Eternităţii

scris de L.M.
78 afisari

Astăzi se împlinesc 112 ani de la nașterea  lui Jorge Luis Borges. Jorge Luis Borges nu a fost un scriitor prodigios. Ci un magician al ideilor, cucerit iremediabil de lumea gânditor-livresca.

Doodle Google dedicat lui Jorge Luis Borges

Google Doodle  dedicat lui Jorge Luis Borges este o combinaţie care îmbina povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice şi metafizice cu temele clasice ale fantasticului şi anume: dublul, realitatea paralela a visului, cărţile misterioase şi vrăjite, salturile în timp.

Jorge Luis Borges (1899-1986) este unul dintre autorii cei mai erudiţi şi mai originali scriitori pe care i-a cunoscut cultura spaniolă. Înainte ca orbirea să-i întunece vederea, a avut timp să citească toată Enciclopedia Britanică şi să conceapă eseuri, naraţiuni şi poezii care aveau să stârnească admiraţie în lumea întreagă. Acest alchimist al cuvîntului a scris opere enigmatice şi de mare impact precum „Aleph”, „Ficţiuni” sau „Istoria Eternităţii”.

 Bibliografie Jorge Luis Borges
1935 – Istoria universală a infamiei – Historia universal de la infamia
1944 – Ficţiuni – Ficciones
1949/1952 – Aleph – El Aleph
1951 – Antiguas Literaturas Germánicas (în colaborare cu Delia Ingenieros)
1964 – El otro, el mismo
1967 – Cartea fiinţelor imaginare – El libro de los seres imaginarios (în colaborare cu Margarita Guerrero)
1970 – Relatarea lui Brodie – El informe de Brodie
1975 – Cartea de nisip – El libro de arena
1976 – Libro de sueños
1985 – Los conjurados
Poezie
1923 – Fervor de Buenos Aires
1925 – Luna de enfrente
1929 – Cuaderno San Martín
1960 – Făuritorul El hacedor
1969 – Elogio de la sombra

1972 – El oro de los tigres
1975 – La rosa profunda
1976 – La moneda de hierro
1977 – Historia de la noche
1980 – Siete noches
1981 – La Cifra
1984 – Atlas
Eseistica
1925 – Inquisiciones
1930 – Evaristo Carriego – Evaristo Carriego
1932 – Discusión
1936 – Istoria eternităţii – Historia de la eternidad
1952 – Otras inquisiciones
1965 – Para las seis cuerdas
1975 – Prólogos con un prólogo de prólogos
1976 – Qué es el budismo?
1982 – Nueve ensayos dantescos
1986 – Textos cautivos (texte publicate în revista El Hogar între 1936 şi 1939)
Împreună cu Adolfo Bioy Casares
1942 – Şase probleme pentru don Isidro Parodi – Seis problemas para don Isidro Parodi
1946 – Dos fantasías memorables
1946 – Un modelo para la muerte
1967 – Crónicas de Bustos Domecq
1960 – Libro del cielo y del infierno
1970 – Nuevos cuentos de Bustos Domecq
Împreună cu Norman Thomas Di Giovanni
1970 – An autobiographical essay

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult