Acasa Cultura-ReligieCultura 120 de ani de la nasterea scriitoarei Agatha Christie

120 de ani de la nasterea scriitoarei Agatha Christie

scris de Ziua Veche
1 afisari

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (nascuta Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscuta in general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleza de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste. A scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, in principal cele ce au ca personaje principale peHercule Poirot sau Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita ‘Regina Crimei’, ea fiind considerata ca unul dintre cei mai importanti si inovativi autori ai genului.


Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii — ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare[1]. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.
Agatha Christie s-a nascut ca Agatha Mary Clarissa Miller in Torquay, Devon, in Regatul Unit. Parintii ei erau Frederick Alvah Miller, un broker americanbogat si Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica. Cu toate ca era indreptatita, Christie nu a cerut niciodata cetatenia americana. A avut o sora, Margaret Frary Miller (1879 – 1950), numita colocvial Madge, cu 11 ani mai in varsta si un frate Louis Montant Miller (1880 – 1929), numit colocvial Monty, cu 10 ani mai in varsta. Tatal ei a murit cand Agatha avea doar 11 ani. A primit o educatie acasa sub indrumarea mamei sale, aceasta incurajand-o sa scrie de la o varsta frageda. De la varsta de 16 ani a urmat scoala Doamnei Dryden din Paris unde a studiat canto-ul si pianul.
Prima casatorie a avut loc in 1914 cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. impreuna au avut o fata, Rosalind Hicks, nascuta in 1919. in timpul Primului razboi mondial lucreaza la un spital apoi intr-o farmacie, lucru ce ii va influenta cariera, numeroase crime din cartile sale fiind efectuate prin otravire. Casatoria a fost nefericita, incheindu-se cu un divort in 1928, doi ani dupa ce Agatha a descoperit ca era inselata de sotul sau. in aceasta perioada a publicat primul sau roman, in 1920, Misterioasa Afacere de la Styles.
In 1926 sotul ei ii dezvaluie faptul ca este indragostit de alta femeie, Nancy Neele si doreste sa divorteze. in urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasa, nu inainte de a anunta politia ca se teme pentru viata sa. Disparitia a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost gasita 11 zile mai tarziu intr-un hotel terapeutic la Harrogate in Yorkshire unde statea sub numele ‘Teresa Neele’, din Cape Town. Christie nu a dezvaluit niciodata circumstantele disparitiei, aceasta fiind considerata ca avand loc fie datorita unei depresii nervoase, fie datorita dorintei de revansa fata de sotul sau prin umilirea publica a acestuia.
A doua casatorie si restul vietii
in 1930, Christie se casatoreste cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tanar. Casatoria a fost una fericita in primii ani si a rezistat, in ciuda numeroaselor aventuri ale sotului din ultimii ani ai vietii Agathei.
Christie a calatorit mult impreuna cu sotul ei, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servind de decor in unele romane. Crima de pe Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scris in Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind pastrata ca un memorial dedicat autoarei. De asemenea actiunea din Moarte pe Nil este situata in Egipt, iar actiunea din Crima in Mesopotamia este situata in Iraq. Actiunea din alte romane se desfasoara in Devon, regiunea natala a autoarei, unde cuplul Mallowan cumpara o resedinta de vara, Greenway Estate, in 1938. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventura din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, James Watts. Aceasta resedinta bogata din mediul rural cu toata activitatea sociala, servitorii si maretia atasata a fost o sursa de inspiratie pentru realizarea altor resedinte fictive ce au servit drept decor al operelor sale.

Agatha Christie a murit pe data de 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford inOxfordshire. Este inmormantata in cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat sa se ocupe de popularizarea operei si de consolidarea reputatiei mamei sale.

0 comentariu

pompiliu bota 10-06-2010 - 19:38

Când va dispărea Predoiu va fi sărbătoare în justiţia din România!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult