Acasa Cultura-ReligieCultura 125 de ani de la nașterea actorului și regizorului Oliver Hardy (Bran)

125 de ani de la nașterea actorului și regizorului Oliver Hardy (Bran)

scris de R. C.P.
623 Afisari

Oliver Norvell Hardy, actor, regizor și scenarist este cunoscut ca interpretul supraponderalului, „atotștiutorului”, înfumuratului și arțăgosului Bran din celebru cuplul de comici al istoriei cinematografului, „Stan și Bran”. S-a născut la 18 ianuarie 1892 în Harlem, Georgia, și a fost primul dintre cei cinci copii ai lui Oliver și ai Emiliei Norvell.

Oliver HardyA debutat în lumea artistică în spectacole caracteristice Sudului, prezentate pe vase fluviale. Prima apariție pe scenă a avut-o la vârsta de opt ani, când a colaborat cu formația de muzică „Coburn’s Minstrels”. A continuat să cultive vocea sa plăcută, înscriindu-se la Conservatorul din Atlanta. A urmat liceul „Young Harris” (din 1905) și Universitatea de Stat din Georgia (din 1912).

Sora lui, Elisabeth, a fost cea care l-a convins că nu are o fire potrivită pentru o carieră juridică, asupra căreia se hotărâse, și că ar fi un comediant de succes. S-a angajat la Electric Theater, unde a continuat să cânte și, în paralel, a devenit membru al grupului „20th Century Four”.

În 1913, s-a mutat în Florida, unde a jucat în piese mărunte și și-a luat numele de „Babe”. În urma unui conflict cu o companie cinematografică de aici, a plecat în Australia. Reîntors în SUA, după câțiva ani, a avut numeroase slujbe ca actor și interpret. S-a angajat la Casa producătoare „Pathé” și a devenit foarte popular în serialul ”Wallingford”. Între anii 1918 și 1925 a lucrat la „Vitagraph” ca actor dar și ca regizor de scurtmetraje — interpretate de Larry Semon. În 1925, angajat fiind la „Hal Roach”, l-a cunoscut pe Stan Laurel și au format celebrul cuplu. Turnarea filmului „Duck Soup”, în 1927, cu Oliver Hardy și Stan Laurel în roluri principale, a reprezentat pentru regizorii Hal Roach și Leo McCarey revelația echipei ce avea să cucerească imediat inimile publicului. În 1929 comicii aveau deja un „palmares” de 13 filme.

Personajul lui Bran era conceput după legea complementarității în raport cu Stan cel slab, docil, prostănac, țapul ispășitor al inițiativelor dezastruoase ale partenerului său. Bran a fost „mintea limpede” a perechii cinematografice, iar aventurile lor comice, de o extremă simplitate, sunt de fapt o înlănțuire de gaguri catastrofice, în care cuvintele contează mai puțin, hazul derivând în principal din situațiile imposibile în care intră cei doi. Fraza legendară „This is another nice mess you’ve gotten me into! (Asta e o altă încurcătură în care m-ai băgat)” simbolizează relația celor două personaje care devin, din cei mai buni prieteni, niște nesuferiți care se șicanează tot timpul. Hardy și Laurel nu puteau realiza individual ceea ce au făcut împreună.

Oliver Hardy a apărut în peste 400 de filme, dintre care, în peste 100, alături de partenerul său Stan Laurel. Printre reușitele lor se numără: 1927 — „Supa de rață”; 1929 — „O zi ideală”, „Stan și Bran vânzători de brazi”, „Dublă năzbâtie”, „Sos comic”; 1930 — „Dragoste de țigan”; 1931 — „Stan și Bran escroci”; 1932 — „Cutia cu muzică”, „Spitalul districtual”; 1933 — „Patrula de noapte”, „Fra Diavolo”, „Persoane ocupate”; 1934 — „Pa și la revedere!”; „Stan și Bran în Țara minunilor”; 1935 — „Dinte pentru dinte”, „Stan și Bran țigani”; 1936 — „Stan și Bran gemeni”; 1937 — „Stan și Bran și testamentul”; 1939 — „Stan și Bran aviatori”; 1940 — „Stan și Bran studenți la Oxford”; 1942 — „Stan și Bran scamatori”; 1943 — „Maeștrii de dans”; 1945 — „Stan și Bran toreadori”; 1952 — „Utopia”.

În timpul filmărilor Hardy, pasionat de golf, obișnuia să instaleze un miniteren de golf lângă platourile de filmare, unde se retrăgea în fiecare pauză. Stan glumea, într-un interviu, pe seama acestei pasiuni, spunând că golful este singurul „obicei prost” pe care prietenul său îl are.

Cei doi comici au avut două apariții de televiziune live: în 1953, în timpul show-lui „Face the Music” la televiziunea BBC; în 1954, la NBC This Is Your Life. De asemenea, au apărut într-un insert filmat pentru emisiunea BBC-TV This Is Hall Muzica în 1955, apariția lor publică finală împreună.

În 1951, pe când filma pentru „Utopia” lui Hardy i s-au agravat problemele cu greutatea. Complexat că era prea gras, în 1956 a ținut o dietă drastică și prelungită ce avea să îi aducă moartea. A suferit mai multe operații, în urma cărora și-a pierdut vocea, iar la 14 septembrie 1956, a intrat în comă, din care nu și-a mai revenit.

După ce ani de-a rândul și-a făcut spectatorii să râdă interpretul lui Bran, Oliver Hardy a murit la 7 august 1957, în California la vârsta de 65 de ani. Actorul a fost căsătorit de trei ori, cu Madelyn Saloshin (1913-1921), Myrtle Reeves (1921-1937), Virginia Lucille Jones (1940-1957), însă nu a avut niciun moștenitor.

Pentru inovațiile aduse lumii cinematografice ca pionieri ai comediei, filmografia celor doi a fost premiată, post-mortem, în 1960, cu Oscar. În fiecare an, în luna octombrie, în Harlem, orașul natal al celui ce a fost Bran, are loc festivalul „Oliver Hardy”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult