Acasa Cultura-ReligieCultura 15 iunie 2012: 123 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

15 iunie 2012: 123 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

scris de Laurentiu Banches
31 afisari

Cu ocazia comemorării a 123 de ani de la trecere în nefiinţă a marelui poet român, Mihai Eminescu, vineri, 15 iunie au loc mai multe evenimente atât în Capitală, cât şi în ţară.

Mihai Eminescu

15 iunie 2012: 123 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Pe 15 iunie 1889, marele geniu al operei lirice româneşti, Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la sanatoriul Caritas din Bucureşti. Vineri, la 123 de ani distanţă, la cimitirul Bellu din Bucureşti, unde este înmormântat poetul a avut loc, începând cu ora 12:00, un parastas organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către sectoarele Teologic-educaţional şi Administrativ-bisericesc, informează Ziarul Lumina

Slujbe de pomenire pentru poet au avut loc şi în Ipoteşti şi Vovidenia. Cea din Ipoteşti s-a ţinut în în Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din incinta Memorialului Ipoteşti de la ora 9:30, fiind urmată de decernarea premiului “Laudatio”, de traducere şi promovare a operei eminesciene şi premiile concursului concursului “Porni Luceafărul” – ediţia a XXXI-a.

La Iaşi, la Muzeul Literaturii Române şi Societatea Culturală “Junimea ’90’ organizează astăzi, începând cu ora 10:00, la Muzeul ‘Mihai Eminescu’ din Parcul Copou, evenimentul cultural ‘Numai Poetul’. Acest eveniment va cuprinde momente artistice susţinute de elevi ai mai multor şcoli generale din zona, care va cuprinde momente momente artistice susţinute de elevi ai Şcolii “Junior”, un spectacol de muzică şi poezie, organizat în colaborare cu grupul “Crizantema” al Casei Municipale de Cultură “Mihai Ursache” Iaşi şi un moment special, lectură liberă a poeziilor eminesciene la care sunt invitaţi să participe spectatorii, intitulat “Să-l citim pe Eminescu!”. De asemenea, de la ora 17.00, Ateneul Tatarasi organizeaza spectacolul „Revedere cu Eminescu„, ce va avea loc în sala Bar Club si va fi sustinut de cluburile Ateneului: Cenaclul „Spune Ceva” si trupa clasei de teatru „Thalienii.

Evenimente de comemorare vor avea loc şi în Vestul ţării, la Oradea, unde de la orele 18:30, va avea loc o ceremonie de omagiere la statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Indepenţei. De la orele 19, sala „Arcadia” va gazdui un spectacol de poezie şi muzică, în care vor apărea actori de la Teatrul Regina Maria: Adela Lazar, Adrian Locovei, Ion Ruscut, George Voinese si Eugen Tugulea, dar si muzicienii Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu-Madeva. În cadrul evenimentului, soprana Florina Maris Hinsu şi baritonul Florin Maris Hinsu vor interpreta cântece pe versurile poetului Mihai Eminescu.

2 comentarii

Dan Damian 15-06-2012 - 15:18

Ma doare sufletul cand citesc: „trecerea in nefiinta a marelui poet roman“.
Un geniu nu poate fi fiintat sau desfiintat de un condei stangaci sau de o minte pierduta in lumi indefinite. Un geniu este un izvor tasnitor din nemurire, care da rodnicie timpului si spatiului efemer, pentru ca apoi sa se reverse din nou in marea cea mare a nemuririi de dupa lumi. “Luceafarul poeziei romanesti” este o sintagma ontologica, ce il aseaza pe Eminescu deasupra trecerii jalnice “in nefiinta”. Cuvintele sunt uneori tradatoare. Sapienti satis.

Pribeagul 16-06-2012 - 00:44

LA STEAUA

La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmareste înca.

(1886, 1 decembrie)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult