Acasa Cultura-ReligieCultura 16 mai 1812-2012: Zi de doliu la Chişinău

16 mai 1812-2012: Zi de doliu la Chişinău

scris de M. BÂTCĂ
33 afisari

Tricolorul de pe clădirea Primăriei din Chişinău a fost coborât miercui în bernă. Pe 16 mai se împlinesc 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia.

Tricolor in berna 16 mai 2012

16 mai 1812-2012: Zi de doliu la Chişinău (foto: jurnal.md)

În cadrul unei şedinţe operative recente, consilierul primarului de Chişinău, Lilian Carp a declarat că „scopul Primăriei Chişinău este de a atrage atenţia cetăţenilor, în special a celor mai tineri, cu privire la consecinţelor nefaste pe care l-a avut acel pact ruso-turc asupra Basarabiei”, transmite 24h.md.

Declaraţia a trezit nemulţumirea deputaţilor comunişti: „Dacă Dorin Chirtoacă a mers la Bucureşti cu un pumn de pământ moldovenesc, pregătit în dar conducerii României, se poate oare aştepta de la acest om fapte de alt gen? Dacă ar fi din voia lui, el ar fi dăruit României tot pământul moldovenesc”, a replicat deputatul PCRM, Vadim Mişin.

În urmă cu 200 de ani, pe data de 16 mai 1812, la Bucureşti a fost semnat tratatul de pace între Imperiul Turc şi Imperiul Rus. În urma semnării acestui tratat, Imperiul Ţarist a anexat jumătate din principatul Moldovei, mai exact teritoriul dintre Prut şi Nistru care cuprindea şi Cetatea Albă, Ismail şi Chilia. Teritoriul anexat a fost transformat în gubernie, cu numele de Basarabia, iar Chişinăul a devenit capitală. După anexare, a început deznaţionalizarea şi rusificarea populaţiei autohtone, astfel că zeci de mii de români au emigrat şi au fost înlocuiţi cu ruşi, ucraineni, bulgari şi găgăuzi.

Comemorare cu scandal la Chişinău

Evenimentele de comemorare şi consecinţele acestora continuă să fie privite contradictoriu peste Prut – pentru unii ca o zi de eliberare, pentru alţii doliu, provocând conflicte şi în prezent. În acest an, manifestaţiile dedicate acestei zile au fost mult mai intense decât de obicei. Câteva zeci de organizaţii neguvernamentale au constituit încă acum un an o asociaţie numită Acţiunea 2012, recent a fost constituit şi un Consiliu al Unirii, format din organizaţii şi personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului, care pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. Pe de altă parte, unele organizaţii şi partide moldoveniste şi rusofile au organizat în ultimul timp acţiuni antiunioniste, iar la 25 martie a avut loc şi un conflict stradal între cele două tabere în timpul unor astfel de manifestaţii.

În cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană nu există o unitate de idei în această privinţă. O propunere a Partidului Liberal de a declara data de 16 mai zi de doliu naţional şi de a fi organizată o şedinţă specială a Parlamentului nu a fost susţinută de colegii din coaliţie. Mai mult, liderul democraţilor, preşedintele parlamentului Marian Lupu, a declarat că organizatorii acţiunilor de comemorare a zilei de 16 mai sunt antistatalişti, deoarece doresc unirea cu România.

Marş cu torţe şi lumânări

retragere cu torteMiercuri, 16 mai, la ora 19.00, Consiliul Unirii organizează Drumul Luminii şi al Memoriei – care va include o retragere cu torţe şi aprindere de lumânări în cinstea înaintaşilor neamului, a deputaţilor Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918, au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România şi în memoria victimelor celor două sute de ani de ocupaţie ruso-sovietică din Basarabia. Manifestaţia va începe la fostul sediu al Sfatului Ţării de pe strada Alexei Mateevici, va continua prin faţa Ambasadei României, după care marea de lumini va intra în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Tot miercuri, 16 mai 2012, în ziua când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, conducerea Partidului Liberal, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, tinerii liberali vor depune flori la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. În aceeaşi zi, la ora 12.00, PL va organiza o conferinţă de presă privind semnificaţia istorică a anului 1812 şi consecinţele ocupaţiei. Începând cu ora 20.00, va fi organizat un miting de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei.

“Deoarece condamnarea ocupaţiei din 1812 la nivel de stat a fost respinsă de colegii de guvernare, inclusiv convocarea unei şedinţe speciale a Parlamentului şi declararea zilei de doliu pe data de 16 mai, Partidul Liberal, ca partid de guvernământ, organizează propriile manifestări cu ocazia acestui trist eveniment. Adevărul trebuie cunoscut: ocupaţia trebuie condamnată, iar victimele ocupaţiei şi urmaşii acestora trebuie reabilitaţi în faţa istoriei. Respingerea adevărului de către o parte a românilor moldoveni privind denumirea corectă a limbii şi istoriei, sărăcia şi viaţa noastră în afara valorilor europene sunt consecinţele ocupaţiei. PL îi aşteaptă miercuri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe toţi cetăţenii pentru a condamna ocupaţia şi a aprinde o lumânare în memoria victimelor ocupaţiei. E timpul să ne cunoaştem adevărata istorie! Libertatea se cucereşte, nu se cerşeşte!”, a declarat deputatul Mihai Ghimpu, preşedintele PL.

Conferinţă internaţională „Basarabia – 1812”.

Basarabia 1812

Basarabia – 1812 Problemă naţională, implicaţii internaţionale

Luni, la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a deschis lucrările Conferinţei ştiinţifice internaţionale „Basarabia1812 Problemă naţională, implicaţii internaţionale”. În debutul Conferinţei au rostit mesaje de salut Gheorghe Duca, preşedintele AŞ a RM, Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, Irina Potkina, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie al AŞ din Federaţia Rusă, Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, filiala Iaşi a Academiei Române, Constantin Tănase, copreşedinte al Asociaţiei cultural-spirituale pentru cunoaştere şi comunicare, director al Cotidianului Timpul, Petru Guran, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, scrie ziarul Timpul.

După mesajele de salut, participanţii la conferinţă au început să lucreze în plen. Prima şedinţă în plen este moderată de academicianul Dan Berindei, Academia Română.

„Conferinţa a adunat principalii specialişti ai epocii moderne, care cunosc foarte bine arhivele internaţionale referitor la evenimentul din 1812”, a declarat istoricul Anatol Ţăranu. Potrivit lui, un deosebit interes îl reprezintă polemica în cadrul manifestării. E vorba de cercetătorii ruşi şi cei români, care interpretează evenimentele din 1812 de pe poziţii conceptual diferite. În opinia istoricului, conferinţa atestă un înalt nivel ştiinţific, ea fiind principalul eveniment consacrat comemorării celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

La rândul său, istoricul dr. Valentin Constantinov a constatat că manifestarea este o repunere în discuţie a conjuncturii internaţionale, precum şi a consecinţelor ei pe plan social, politic, economic şi cultural după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812.

La 16 mai, lucrările vor continua la Iaşi, în cadrul mai multor secţiuni – “Basarabia 1812-2012: Istorie şi Patrimoniu”; “Istorie Modernă” şi “Istorie Contemporană”, în total urmând să fie prezentate 50 de comunicări.

Dezbaterile vor reflecta contextul internaţional al evenimentelor de la 1812, situaţia Basarabiei în primele decenii după 1812, aspectele sociale şi demografice. De asemenea, va fi discutată problema Basarabiei în anii Primului Război Mondial şi în perioada interbelică, momentul 1940, evoluţia RSS Moldovenească după al Doilea Război Mondial.

Materialele conferinţei vor fi editate într-un volum, care va apărea sub egida ambelor Academii de Ştiinţe şi care va servi drept suport pentru predarea istoriei în instituţiile de învăţământ de toate tipurile.

La eveniment participă istorici din Republica Moldova, România, Rusia, Polonia, Ucraina, Italia, Turcia, Austria, Letonia, Finlanda si Lituania.

2 comentarii

Mache 16-05-2012 - 14:20

Comemorare la Chisinau, veselie la Bucuresti. Ministrul de externe USL tocmai a laudat geniul nepereche al lui Putin si misiunea civilizatoare a muscalilor. 🙂 A spus de asemenea ca Romania nu doreste cu nici un chip unirea cu Basarabia si ca totul e neintelegere. Mai ramanea doar sa roage frumos Maica Rusie sa ia din nou sub aripa ei protectoare pamantul dintre Nistru si Prut, care tanjeste desigur dupa binefacerile civilizatiei rusnace. 🙂 🙂 😉

USL se angajeaza de asmenea ca impreuna cu fluviile de lapte si miere + ploile cu bancnote macar odata pe saptamana, sa zideasca o statuie marelui patriot moldovean si mare om politic (dupa cum il numea presedintel Ion Iliescu prin 2003) Vladimir Voronin, in fata Muzeuljui National de Istorie alaturi de cea a lu’ Imparatu’ Traian pregatindu-se sa reguleze LipaCapitolina 🙂

Datorita uneltirilor dusmanoase toate acestea trebuie insa amanate pana dupa alegeri 🙂 😉 😉

Pribeagul 16-05-2012 - 21:51

Minunat. Mai mai sa trecem adormiti pe linga eveniment.

Un articol care ne trezeste din somnul existentei, amintndu-ne ca avem o datorie.

Unire, fraţi români!

Mă doare că-mi eşti frate
De tricolor şi neam
Mă doare că mai curge
Pur sânge de roman.
Ridica-te, Ştefane,
Cu braţul tău cel sfânt
Uneşte iar Moldova
Cu-al patriei pământ!
Ce dacă-avem palate
Şi săli prezidenţiale
În care curg citate,
Ca morţii în spitale
Când trup din trupul ţării
E azi înstrăinat
Strămoşii ne acuză
Iar clopotele bat!
C-aşa e tot românul,
Prea bun şi răbdător…
Dar vai şi-amar de-acela
Ce vrea ca un popor
Să aibă: două imnuri,
Doi preşedinţi de stat
Când ţara noastră-i una!
De Dumnezeu lăsat!
Doamne ajută şi dă-ne lumina
Să fim slujitori ai acestui pământ
Prin mila-Ţi eternă ne dă azi lumina
Iubirii de ţară şi neam românesc!
Unire, fraţi români!
Aşa e scris în carte:
O Românie-avem
Pe viaţă şi pe moarte!

poezie de Stefan Băiatu (18 ianuarie 2006)

Unirea înseamna putere.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult