Acasa Cultura-ReligieCultura 23 august 1939. Pactul Ribbentrop-Molotov trebuie condamnat

23 august 1939. Pactul Ribbentrop-Molotov trebuie condamnat

scris de M.A.
1.394 Afisari

Pe 23 august 1939 s-a semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. Ca umare a Pactului, URSS a ocupat în 1940 Basarabia şi nordul Bucovinei.

23 august 1939 - Pactul Ribbentrop-Molotov

23 august 1939. Pactul Ribbentrop-Molotov trebuie condamnat

Platforma Civică “Acţiunea 2012” solicită factorilor de decizie condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, ca gest univoc şi reparatoriu pentru pierderile teritoriale şi de populaţie suferite după deciziile nedrepte luate la 23 august 1939. Înţelegerile confidenţiale sovieto-naziste, cuprinse în protocolul adiţional secret al Pactului au jucat un rol fatal pentru destinul românesc: ruşii s-au erijat în ”proprietari” de pământ şi populaţie românească, ocupând Basarabia la 28 iunie 1940. Platforma Civică “Acţiunea 2012” consideră că lichidarea consecinţelor Pactului de agresiune care a determinat amputarea României se poate realiza numai prin unirea Republica Moldova cu România.

În acest sens, voluntari ai Platformei Civice “Acţiunea 2012” vor organiza joi flash-mob-uri în cinsprezece oraşe din Republica Moldova. Flash-moburile vor avea loc la ora 18.00 în Bălţi, Tighina şi localităţi din Cahul, Soroca, Ialoveni, Edineţ, Sîngerei, Anenii Noi, Hînceşti, Nisporeni şi Floreşti şi la ora 02.00 noaptea (când s-a semnat, pe ascuns, pactul Ribbentrop-Molotov) în faţa ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Flash-moburile vor consta în ruperea în două a unei hărţi a Europei şi refacerea ei sub dictonul “Reparăm greşelile trecutului”.

Platforma Civică “Acţiunea 2012” este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

7 comentarii

pathfinder 23-08-2012 - 14:51

Harta ocupatiei sovietice e gresita.
Aveam granita comuna cu Polonia la nord de Cernauti.

Marius Bâtcă 23-08-2012 - 15:07

Si cu Cehoslovacia la nord de Maramures. De fapt, o bucata de Maramures era in componenta Cehoslovaciei (acum, Ucraina). E o simpla ilustratie grafica, fara pretentii de exactitate geografica si istorica, realizata de cei de la Actiunea 2012. Gestul conteaza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS