Acasa Cultura-ReligieCultura 278 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace. Vezi cine sunt favoriții!

278 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace. Vezi cine sunt favoriții!

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Candidaturile la Premiul Nobel pentru Pace ce va fi anunțat pe 10 octombrie, au atins numǎrul record de 278, fiind oferite publicitǎții cȃteva din numele aflate pe listǎ.

278 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace. Vezi cine sunt favoriții! (foto:nationalpriorities.org)

278 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace. Vezi cine sunt favoriții! (foto:nationalpriorities.org)

Lista completă este secretă, dar câteva nume au fost dezvăluite de cei care le-au propus, cum ar fi cel al lui Edward Snowden, fost consultant al Agenției de Securitate Națională americană (NSA), care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice de către SUA. Pe listǎ candidaților favoriți la victorie se mai aflǎ Papa Francisc, dar  și pakistanezǎ Malala Yousafzai.

Directorul Institutului de Cercetări asupra Păcii din Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken îl plasează în fruntea favoriților pe papa Francisc, urmat de Snowden, recunoscând însă că cel din urmă ar fi un laureat controversat, „mulți considerând că este un trădător care a încălcat legea”. Ȋnsǎ, conform site-ului nobelian.com, dacă cei cinci membri ai Comitetului Nobel s-a pune de acord asupra numelui disidentului refugiat în Rusia, ei și-ar „dovedi independența”.

Alți favoriți din acest an au figurat și pe lista de anul trecut, ca Malala Yousafzai, tânăra de 17 ani care militează pentru dreptul la educație, sau medicul Denis Mukwege, care acordă îngrijiri femeilor violate în estul Republicii Democrate Congo. Premiul Nobel ar putea merge și în Rusia, la cotidianul de opoziție Novaia Gazeta (la crearea căruia Mihail Gorbaciov a contribuit cu banii primiți pentru premiul său Nobel), sau în Belarus, la militantul pentru drepturile omului Ales Bialiatski.

Sezonul acordării premiilor Nobel se deschide luni, 6 octombrie, cu domeniul Medicinei, săptămâna continuând marți cu Fizica, miercuri cu Chimia și cu Economia pe 13 octombrie. Fiecare premiu este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro). Când el este împărțit între mai mulți laureați, cum se întâmplă adesea la științe, suma este împărțită între aceștia, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult