Acasa Cultura-ReligieCultura 29 iulie – Ziua Imnului Național al României

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

scris de Z.V.
4 afisari

Data de 29 iulie a fost proclamatǎ, prin Leagea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României  ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

Tricolor

29 iulie - Ziua Imnului Național al României

La 29 iulie 1848, ‘Deșteaptă-te române!‘ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres. ”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

3 comentarii

UnUL 29-07-2014 - 10:11

Un imn fără strofa cu „Traian”, cum se practică mai nou?

ValVerde 30-07-2014 - 00:13

Nefericita alegere…
Ce se poate spune despre o natie care canta de 25 de ani:

„Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!”

Ca daca il tot canta de atita vreme, e „niciodata” !!!
Daca ar fi „acum”, n-ar mai avea motive sa-l cante.
I-am zdrobit pe dusmani si avem o alta soarta. Daca il tot cantam cu mandrie ani de-a randul, inseamna ca nu prea suntem eficienti in „croirea altei soarte ”

🙂 🙂

salut 30-07-2014 - 00:48

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol.

===========================

Mai usor cu mancatul….ca va murdariti de maro pe la gurita, stimabililor. Eu imi amintesc ca „Desteapta-te Romane !” era chiar in cartea de muzica de la clasele primare. Asa „interzicere”… merge pe la spalatii pe creier de la scoala de vara pedelica, daca asa le zice Vocea. Daca Vocea zice invers, e invers pentru ei. Voi, maestrilor, sunteti cuplati la aceiasi Voce?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult