Acasa Cultura-ReligieCultura 31 august, Ziua Limbii Române şi la Chişinău şi la Bucureşti

31 august, Ziua Limbii Române şi la Chişinău şi la Bucureşti

scris de M.A.
14 afisari

O vorbim şi unii şi alţii, indiferent de malul de Prut pe care trăim. 31 august este Ziua Limbii Române din ambele state româneşti.

Ziua Limbii Romane

Ziua Limbii Romane

Pe 31 august 2011, simultan cu concertul de la Chişinău, se va sărbători Ziua Limbii Române şi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În total vor concerta pro-bono, pentru cauza românismului din Basarabia, 11 trupe/artişti, anunţă Platforma Civică ACŢIUNEA 2012

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Basarabia se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.). Organizarea unui concert de muzică rock, hip-hop, jazz, folk, reggae şi folclorică cu ocazia Zilei Limbii Române la Bucureşti presupune un angajament cultural inedit, care va satisface gusturile mai multor tipuri de consumatori de muzică.

Potrivit Basarabeni.ro, care este partener media la acest eveniment, Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Platforma civica Actiunea 2012 organizeaza o serie de evenimente menite sa marcheze Ziua Limbii Romane pe ambele maluri ale Prutului.

Miercuri, 31 august 2011, incepand cu ora 18.00, trupe si artisti consacrati vor concerta, pro bono, in Parcul Coltea din Piata Universitatii (Bucuresti). Invitati: Grigore Lese, IRIS, Maria Raducanu, Alexandrina Hristov, El Negro, Trei Parale, Subcarpati, Nimeni Altu’, Morometzii, Butch&Keri, Bitza si Norzeatic.

Sub acelasi generic, se vor derula caravane ale cartilor care vor fi oferite bibliotecilor scolare si liceale din localitati ale Republicii Moldova: Aluatu (raionul Taraclia), Cojusna (raionul Straseni), Magdacesti (raionul Criuleni), Cioresti (raionul Nisporeni) si Gotesti (raionul Cantemir). Vor fi donate peste 600 de titluri din colectia Biblioteca pentru Toti, oferite de Jurnalul National.

Anul acesta, 166 de parlamentari din Romania au depus la Senat un proiect de lege in care solicita proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane, care ar urma sa fie marcata de catre autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.

1 comentariu

Andrei 28-08-2011 - 18:34

NIMENI ALTU!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS