Acasa Cultura-ReligieCultura 55 de ani de la moartea actorului Clark Gable

55 de ani de la moartea actorului Clark Gable

scris de D.P.
23 afisari

Actorul Clark Gable, supranumit Regele Hollywood-ului, s-a născut la 1 februarie 1901, la Cadiz, statul Ohio, într-o familie cu origini germane. Când avea doar șapte luni, mama sa a murit, iar tatăl său l-a trimis la unchii materni din Pennsylvania, care l-au crescut până la vârsta de doi ani, când tatăl l-a luat înapoi la Cadiz. În 1903, acesta s-a recăsătorit, iar cea de-a doua soție s-a ocupat de îngrijirea și de educația micuțului Clark.

Clark Gable

Clark Gable

Familia s-a stabilit în orășelul Hopedale, iar mai târziu s-a mutat la o fermă din Ravenna, Ohio, în apropiere de Akron, unde tânărul Clark a fost nevoit să muncească din greu. La 16 ani, a renunțat la liceu și s-a dus să lucreze într-o fabrică de cauciucuri din Akron. Ajungând însă aici, a asistat la o piesă de teatru, „The Bird of Paradise” (Pasărea paradisului), iar din acel moment a știut clar ce vrea să facă în viață, și anume să devină actor. Reușește să obțină un rol de figurant, dar în scurt timp, fiind deja istovit, înțelege că nu poate face față cu ambele slujbe, cea de lucrător ziua și cea de actor seara, și decide să se întoarcă în sânul familiei, de data aceasta în Oklahoma, unde tatăl său descoperise un puț de petrol, notează site-ul cinemagia.ro. Mai mult decât atât, mama sa vitregă a murit în 1919, iar tatăl avea nevoie de ajutorul său, potrivit biography.com. A continuat să lucreze din greu alături de acesta, apoi a avut mai multe slujbe provizorii: supraveghetor de șantiere, hamal, telegrafist, vânzător de cravate, dar niciun moment nu a renunțat la marele său vis — teatrul. Trei ani mai târziu, s-a alăturat unei companii de teatru, care a dat faliment, așa că actorul s-a îndreaptat către o altă companie, de data aceasta în Oregon, unde a cunoscut-o pe Josephine Dillon, managerul teatrului.

Josephine Dillon, fostă actriță de teatru și profesoară de artă dramatică, a fost primul său mentor în actorie. La 13 decembrie 1924, cei doi s-au căsătorit, în ciuda faptului că ea era cu 15 ani mai mare. Clark Gable și-a încercat norocul pe Broadway, unde în scurt timp și-a câștigat un renume. Aici, a alternat rolurile negative, predominante la început, cu cele agreabile, bucurându-se de aprecierea criticilor. În scurt timp, cei doi s-au mutat la Hollywood, pentru ca Gable să se poată concentra pe carieră. În aprilie 1930, au divorțat, iar un an mai târziu, actorul s-a căsătorit cu Maria Langham, mai mare cu 17 ani decât el.

Ajuns la Hollywood, Gable a fost respins la audiții din cauza urechilor sale, care erau prea mari pentru un actor într-un rol principal, considerau producătorii, potrivit site-ului biography.com. Cu toate acestea, reușește să obțină primul său rol într-un film sonor, ”The Painted Desert” (1931). După ce l-au văzut pe marile ecrane, cei de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i-au oferit un contract, iar primul său rol principal a venit în același an, în pelicula ”Dance, Fools, Dance”, film care îi aduce consacrarea definitivă și în care o are alături pe actrița Joan Crawford, una dintre celebrele sale partenere pe marele ecran, alături de care avea să mai joace în alte șapte filme de-a lungul carierei: ”Laughing Sinners”, ”Possessed”, ”Dancing Lady”, ”Chained”, ”Forsaking All Others”, ”Love on the Run” și ”Strange Cargo”.

A jucat apoi în ”A Free Soul” (1931), iar apariția următoare, în ”Red Dust” (1932), alături de Jean Harlow, l-a transformat într-un star al studiourilor MGM. De atunci, cariera actorului a fost în plină ascensiune. Era însă distribuit în roluri de băiat rău, alături de vedete precum Jean Harlow, Greta Garbo sau Norma Shearer. În scurt timp, și-a manifestat însă nemulțumirea față de această tipologie de personaje.

În 1933, în timp de filma la ”Dancing Lady”, a făcut o infecție la nivelul gingiilor, care s-a răspândit în organism, necesitând spitalizarea. Din cauza absenței sale de pe platourile de filmare, producția a depășit bugetul cu 150.000 de dolari, potrivit site-ului biography.com. După încheierea acestui proiect, MGM l-a ”împrumutat” studiourilor Columbia Pictures, care pe atunci aveau un buget mai mic. Site-ul menționat anterior consemnează faptul că, la acea vreme, se zvonea că aceasta ar fi fost o sancțiune fie pentru faptul că a lipsit de la filmări, fie pentru că luase atitudine față de distribuirea sa în roluri negative, dar adevăratul motiv ar fi că cei de la MGM nu mai aveau niciun proiect pentru el.

Columbia Pictures i-a oferit rolul din filmul lui Frank Capra, ”It Happened One Night” (1934), care i-a adus o distincție Oscar pentru interpretare. În anul următor, a primit rolul principal în ”The Call of the Wild” (1935), în care a jucat alături de Loretta Young.

După o legătură discretă cu Loretta Young, a venit pe lume, la 6 noiembrie 1935, o fetiță, Judy Lewis, care avea să devină și ea actriță. Loretta Young a ținut secretă sarcina, încercând să evite scandalul care s-ar fi iscat, având în vedere că, la acea vreme, actorul era căsătorit. Mai mult decât atât, nici propria fiică nu a știut că este copilul biologic al mamei sale, până în anul 1966, când aceasta i-a mărturisit adevărul. Până atunci a știut că este adoptată, fiind înregistrată pe numele celui de-al doilea soț al actriței, producătorul Thomas Lewis. Loretta Young a continuat să păstreze acest secret de publicul larg, dezvăluindu-l, însă, în biografia sa autorizată, ”Forever Young”, publicată postum, în 2000.

Clark Gable a revenit apoi, cu roluri mult mai substanțiale, la studiourile MGM, printre acestea numărându-se cel din ”Mutiny on the Bounty” (1935), urmat de marele rol al carierei sale, cel al lui Rhett Butler, din celebrul film ”Gone with the Wind” (1939, Pe aripile vântului), în care a avut-o ca parteneră pe Vivien Leigh. Devine, astfel, unul dintre cei mai admirați bărbați de la Hollywood, un adevărat simbol al masculinității, adorat de femei, dar apreciat, în egală măsură, de bărbați, fiind supranumit Regele Hollywood-ului. Prin rolurile pe care le-a interpretat cu mare succes, Clark Gable este prototipul aventurierului seducător, cu maniere brutale, dar cu suflet tandru, care cucerește orice femeie cu zâmbetul său irezistibil.

Clark Gable divorțează de Maria Langham, iar în martie 1939, se căsătorește cu Carole Lombard, marea iubire a vieții sale. Însă, în timp ce filma la producția ”Somewhere I’ll Find You” (1942), alături de Lana Turner, își pierde soția, care moare, alături de mama ei, într-un cumplit accident aviatic, în luna ianuarie a anului 1942. Clark Gable, devastat de această pierdere, se înrolează în Forțele Aeriene Americane, plecând pe front în Europa și dispărând din lumina reflectoarelor timp de trei ani. Până la sfârșitul războiului, nu se mai știe aproape nimic despre el, cu excepția unor documente în care sunt consemnate faptele sale eroice. Revine în SUA, profund impresionat atât de ororile războiului, cât și de propria sa dramă. Prima producție după întoarcere este filmul ”Adventure” (1945), în care joacă alături de Greer Garson, urmat de alte filme, printre care ”Mogambo’ (1953)’, cu Ava Gardner și cu Grace Kelly.

În 1949, s-a recăsătorit cu Silvia Ashley, văduva lui Douglas Fairbanks, actor, producător, regizor și scenarist american. Din păcate, mariajul s-a încheiat printr-un divorț, doar trei ani mai târziu, în 1952.

Cu toate că nu s-a mai bucurat de același succes, în anul 1954 a devenit cel mai bine plătit liber profesionist din domeniu. A continuat să joace în mod constant, în cel puțin câte un film pe an, printre acestea remarcându-se ”Soldier of Fortune” și ”The Tall Men”.

În iulie 1955, s-a căsătorit cu o fostă iubită, Kathleen (Kay) Williams Spreckles, devenind tatăl vitreg al celor doi copii ai ei, Joan și Adolph, iar la 16 noiembrie 1959, Gable a devenit bunic, fiica sa, Judy Lewis, dând naștere unei fetițe, Maria. În anul următor, soția sa îl anunță că este însărcinată cu primul lor copil.

În 1961, a realizat unul din cele mai bune roluri ale carierei sale, în filmul ”The Misfits”, alături de Marilyn Monroe și de Montgomery Clift, dar, din nefericire, nu mai apucă să se bucure de acest succes. La doar două zile după încheierea filmărilor, Clark Gable a suferit un atac de cord. A murit la 16 noiembrie 1960, fiind înmormântat lângă soția sa, Carole Lombard și lângă mama acesteia, la Forest Lawn Cemetery din Los Angeles. În martie 1961, Kay Gable a născut un băiat, pe care l-a botezat John Clark Gable, după tatăl său.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult