Acasa Cultura-ReligieCultura 65 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury

65 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury

scris de L.M.
22 afisari

În urmă cu 65  de ani, pe insula Zanzibar, se năştea Farrokh Bulsara, cel care urma să devină faimos sub numele de Freddie Mercury. Considerat unul din cei mai buni cântăreţi din toate timpurile, Freddie Mercury şi-a început cariera muzicală încă de când era elev, ocazie cu care şi-a înfiinţat prima trupă muzicală, The Hectics, unde el cânta la pian.

65 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury

În aprilie 1970, Freddie Mercury s-a întâlnit cu  chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor, care fuseseră în formația Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele „Queen” pentru noua formație. Tot atunci și-a schimbat și numele de familie din Bulsara în Mercury. „Diferenta intre Freddie Mercury si ceilalti cantareti rock este vocea”, spunea celebra soprana Montserrat Caballe. Axl Rose vorbea astfel despre talentul de compozitor al lui Mercury: „Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decăt el.”

Cu ocazia aniversării din 5 septembrie 2011, la care Freddie Mercury ar fi împlinit 65 de ani dacă nu ar fi fost răpus de SIDA acum 20 de ani, Lotus a realizat o ediţie specială a maşinii Evora S. Maşina este albă şi are pe ea dungi roşii cu auriu, inspirate de costumul lui Freddie din „Magic Tour”, turneul din 1986.
Astăzi, colegii de trupă din Queen, dar şi alţi prieteni ai acestuia, se vor întâlni la un eveniment caritabil organizat pentru Mercury Phoenix Trust, o organizaţie care se ocupă de cazuri de SIDA, realizată după moartea cântăreţului. Acolo vor fi vândute mai multe obiecte ale artistului şi o chitară acustică folosită în concertul tribut din 1992 de pe Stadionul Wembley. 
 În România, evenimentul „Tribute to Remember: Freddie Mercury” va avea loc pe data de 22 septembrie în club Jukebox Venue din Bucureşti şi se va bucura de participarea unor artişti ca Dan Helciug şi cei de la Spitalul de Urgenţă, Zoltan Andras de la Sarmalele Reci cu Jazzapella, Cristina de la Impact, Cortez şi Oddisey, Ad Hoc şi Cristi Gram de la Phoenix în duet cu Sabina Abrudian.  Aceştia vor interpreta piese din repertoriul Queen şi Freddie Mercury timp de patru ore, iar fondurile obţinute în urma concertului vor fi donate Asociaţiei Naţionale Anti HIV (ARAS).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult