Acasa Cultura-ReligieCultura 8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

scris de Z.V.
20 afisari

Ziua Internaţională a Femeii, la început denumită Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este marcată în data de 8 Martie, în fiecare an.

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

Este o zi cu importanţă globală care celebrează drepturile obţinute de femei  în plan economic, politic şi social. La începuturi Ziua Femeii era un evniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de femeile din jurul lor, într-un mod asemănător zilei de Valentine’s Day. Ȋn Romȃnia, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată de către mulţi şi Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenţă a ideologiei comuniste.

8 Martie înseamnă mai mult de atȃt. Ȋn primul rând este o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate. Originea Zilei Internaţionale a Femeii o găsim la mijlocul secolului XIX. În data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliţie.

În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor. Această revoltă pentru drepturi a femeilor  a fost curând asimilată de către Mişcarea socialistă. În luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

Prima Zi Naţională a Femeii a fost celebrată în SUA în data de 28 Februarie 1909. La nivel internaţional, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. În cadrul acelei întâlniri, Internaţională Socialistă a propus o Zi Internaţională a Femeii. În data de 19 martie 1911,  Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În acea zi, peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor,  au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi. Ziua Internaţională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărşăluit pentru pace şi pentru a-şi susţine cauzele.

Patru ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor. În anul 1977, ONU şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice  zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu a fost menţionată  în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU), potrivit ziarulunirea.ro.

3 comentarii

urbos 08-03-2014 - 10:48

Urez dragelor noastre, Pathfinder, Valverde si cuneiformu, sa-si aminteasca mizeria in care s-au nascut si halul in care au ajuns. La multi ani in mizerie, caci cele mai frumoase amintiri sint din copilarie!

UnUL 08-03-2014 - 12:01

C u r Bubos, treci repede înapoi în latrina în care îți faci veacul!

UnUL 10-03-2014 - 11:42

Ce cadouri au primit de 8 Martie unele soții:
Doamna Voiculescu a primit o felicitare cu „La multi ani!”
Elena Udrea a primit un partid.
Doamna Oprescu a primit de la Sorin un pat… suspendat.
Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a primit încă 4 nume noi.
Corina Crețu a primit multiple intrări în NATO.
Doamna Verestoy a primit „un chèque en bois”.
Doamna Hunor a primit de la Kelemen Transilvania.
Camelia Voiculescu a primit de la tatăl său un set de 365 de autorizații la vorbitor, pentru 2015, la Poarta Albă.
Doamna Badea a primit de la Mircea… canci.
Daciana Sârbu a primit o teză de doctorat în chimie semnată Victor Ponta cu titlul „Polimerizarea stereospecifică a isoprenului”.
Camelia Dăianu a primit un PUT pe bugetul familiei.
Nina Iliescu a primit un consens.
Mihaela Geoană a primit… noaptea cea mai lungă.
Soția lui Putin a primit Crimeea,
Doamnele Becali au primit noile Coduri Penale.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult