Acasa Cultura-ReligieCultura 9 august 1601 – Mihai Viteazul a fost asasinat pe Câmpia Turzii

9 august 1601 – Mihai Viteazul a fost asasinat pe Câmpia Turzii

scris de Z.V.
181 afisari

9 august 1601 – Mihai Viteazul, domnitor al celor trei provincii românești, a fost asasinat pe Câmpia Turzii, din ordinul fostului său aliat, generalul Gheorghe Basta.
Mihai ViteazulForţat să ia calea pribegiei, Mihai i-a cerut sprijinul împăratului Rudolf al II-lea, care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, a acceptat să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai a pornit campania de recucerire a teritoriilor românești.

Prin victoria de la Guruslău în 3 august 1601, voievodul valah l-a îndepărtat pe Sigismund Bathory din Transilvania. A devenit din nou domn al Ţării Româneşti după ce l-a îndepărtat pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul său, la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul a fost ucis de generalul Gheorghe Basta.
Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult