Acasa Cultura-ReligieCultura 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

scris de Stefan Galai
3 afisari

Se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

unire

94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost organizate, marţi, la Chişinău mai multe manifestări culturale, informează Agerpres.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău şi alte instituţii au organizat expoziţia „Memoria ca formă de justiţie”, ca un rezumat al represiunii comuniste din România.

În opinia ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca, această expoziţie lasă fără răspuns o întrebare care îi frământă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. „Cum a fost posibil ca aceia care au înfăptuit Unirea să fie declaraţi trădători ai neamului, cum a fost posibil să fie încarceraţi, torturaţi, ucişi, zdrobiţi, cum a fost posibil ca istoria lor să fie ştearsă, alungată din memoria generaţiilor care au urmat?”, s-a întrebat diplomatul.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a spus că Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 a însemnat aducerea actualului teritoriu al Republicii Moldova mai aproape de Europa. „Sperăm că, într-o bună zi, acest lucru va avea loc din nou şi Republica Moldova va fi din nou în marea familie europeană şi mai aproape de vatra sa românească”, a menţionat el.

Tot marţi, la Muzeul de Istorie şi Arheologie a Moldovei a fost organizat un seminar istoric având ca temă momentul 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România.

1 comentariu

Alyus 27-03-2012 - 21:02

Unirea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult