Acasa Cultura-ReligieCultura A murit actorul Costel Constantin

A murit actorul Costel Constantin

scris de Ziua Veche
270 Afisari

Actorul Costel Constantin a murit miercuri, 22 mai 2024, la vârsta de 81 de ani, a anunţat directorul general interimar al Teatrului Naţional din Bucureşti, George Călin. Decesul lui Costel Constantin a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Teatrului Naţional.

***

Actorul Costel Constantin s-a născut la 20 octombrie 1942, la Galaţi, conform tnb.ro.

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia actorie, clasa Beate Fredanov, pe care le-a absolvit în 1964, potrivit lucrării ”1234 cineaşti români” (Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu, Ed. Ştiinţifică, 1996).

 


Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO/ARHIVA – Piesa de teatru ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Dale Wasserman, in regia lui Horea Popescu, jucata la Teatrul National ‘I.L. Caragiale’.


A debutat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul călugărul tânăr din ”Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă Stanca.

Activitatea teatrală a desfăşurat-o, în mare parte, la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti (din 1969). A jucat în numeroase piese, atât în roluri principale, cât şi secundare, dovedind aceeaşi forţă interpretativă: ”Numele Trandafirului”, după romanul lui Umberto Eco (regia Grigore Gonţa, premiera 7 noiembrie 1998), ”Nunta lui Krecinski”, de A.V. Suhovo Kobâlin (regia Felix Alexa, premiera 7 mai 2000), ”Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul lui Dinu Săraru (regia Grigore Gonţa, premiera 26 octombrie 2002), rolul lui Ştefan cel Mare în ”Apus de soare”, o adaptare după piesa lui Delavrancea, a regizorului Dan Piţa şi a actorului însuşi (premiera la 13 mai 2004), ”Burghezul gentilom”, o adaptare modernă după Moliere (regia Petrică Ionescu, premiera la 26 septembrie 2006), ”Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo (regia Dinu Cernescu, 2007), ”Sinucigaşul” de Nikolai Erdman (regia Felix Alexa, 2009), „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt (regia Alexander Morfov, 2011), „Omul care a văzut moartea” (regia Dan Tudor, 2013), „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare (regia Petrică Ionescu, 2015).

 


Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA – Piesa de teatru ‘Vrajitoarele din Salem’, jucata pe scena Teatrului National din Bucuresti (TNB). In imagine: actorii Costel Constantin (stg.) si Tatiana Constantin (dr.).


De asemenea, a jucat şi în piese montate de Teatrul Naţional de Televiziune (”Cu toată dragostea”, o adaptare TV a piesei ”Secunda 58” de Dorel Doria; ”Mitică Popescu”, adaptare TV, după piesa omonimă a lui Camil Petrescu), de Teatrul Ion Creangă şi de Teatrul Radiofonic.

Dintre filmele în care a interpretat, cu acelaşi talent ca şi în teatru, o multitudine de roluri, amintim: ”Tănase Scatiu” (1975, regia Dan Piţa), ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979, regia Mircea Mureşan), ”Ana şi hoţul” (1981, regia Virgil Calotescu), ”Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), ”Aşteptând un tren” (1982, regia Mircea Veroiu), ”A unsprezecea poruncă” (1990, regia Mircea Daneliuc), ”Pepe şi Fifi” (1993, regia Dan Piţa), ”Somnul insulei” (1993, regia Mircea Veroiu), ”Omul zilei” (1997, regia Dan Piţa), ”Dulcea saună a morţii” (2003, regia Andrei Blaier), ”Cu un pas înainte” (2007, serial TV), ”Aniela” (2009, serial TV), ”Iubire şi onoare” (2010), „Sunt o babă comunistă” (2013) ş.a.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO – Premiera oficiala a spectacolului ‘Apus de soare’ de Barbu Stefanescu Delavrancea, in regia lui Dan Pita, la Teatrul National din Bucuresti. In imagine: actorii Monica Davidescu si Costel Constantin


Pentru performanţele sale artistice a fost recompensat cu: Premiul pentru cel mai bun spectacol cu o piesă românească – ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Alexa Visarion, Festivalul ”I.L. Caragiale”; Premiul ATM (actual UNITER) de interpretare pentru cel mai bun rol masculin pentru Randle Mc Murphy – ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”; Premiul I de interpretare masculină pentru rolul Dinu din piesa ”Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, regia Ion Finteşteanu; Premiul Naţional pentru cel mai bun actor pentru rolul Vulpenaru – „Crimă pentru pământ”, regia Grigore Gonţa (2003), potrivit http://www.tnb.ro/.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO – Actorul Costel Constantin (stg.) a fost distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera, la cea de-a XV-a editie a Galei Premiilor Gopo, eveniment desfasurat la Amfiteatrul ‘Mihai Eminescu’ din Capitala


A fost distins cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2002). În 2021, i s-a decernat Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO – Actorul Costel Constantin a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, in cadrul unei ceremonii desfasurata in prezenta primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a directorului Teatrului Metropolis, George Ivascu


La 20 octombrie 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. 

1 comentariu

Constantinescu Valentin-Ionut 23-05-2024 - 09:12

condoleante

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS