Acasa Cultura-ReligieCultura A murit actorul George Motoi

A murit actorul George Motoi

scris de D.P.
19 afisari

Actorul George Motoi a încetat din viață, a anunțat fiica acestuia printr-un mesaj postat miercuri, 4 martie 2015, pe Facebook.

george motoi„Tatăl meu și-a trăit viața cu discreție și demnitate, prețuind fiecare clipă frumoasă și învățând din greșeli, cu bucurie și fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret și demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreția asupra bolii și asupra trecerii lui în neființă. Am de gând să-mi respect această promisiune și vă rog și pe voi să mă ajutați să fac acest lucru. Drum bun, tata, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!”, se arată în mesajul postat pe Facebook, semnat de fiica actorului, Raluca.

George Motoi a jucat în peste 45 de producții cinematografice, între care se numără ”Șapte zile”, ”Frații Jderi”, ”Pe aici nu se trece!”, ”Trandafirul galben”, ”Anotimpul iubirii” sau ”Colierul de turcoaze”.

Pasionat de regie încă din tinerețe, George Motoi a început să treacă de pe scenă pe scaunul regizorului. Debutul în regie a fost la piesa ”Casa cu două intrări” de Calderon de la Barca, la Cluj. Au urmat ”Lada” de I.Sava (la Cluj), ”Doi pe un balansoar” de Gibson (la Petroșani), ”Ultimul set” de M. Beligan, ”Morișca” de I. Luca și ”Paiața sosește la timp” de Fănuș Neagu (la Teatrul Național din București). A regizat și numeroase spectacole la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila — ”Vlaicu Vodă” de A. Davila, ”Cineva te iubește” de Al. Stein, ”Pălăriile doamnei Olga” de T. Popescu, ”Noaptea Brâncoveanului” de T. Constantin, ”Gaițele” de Kirițescu, ”Profesorul de franceză” de T. Mușatescu.

Premii și distincții
Pentru bogata sa activitate în teatru și film, actorul a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii:
—Premiul ACIN pentru interpretare masculină — rolul Andrei din ”Trecătoarele iubiri”, regia Malvina Urșianu
—Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul ”Adela”, după G. Ibrăileanu, regia M. Veroiu
—Diploma ”Artist de Onoare al Filmului Românesc”, 2001
—Premiul de Excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc (2002)
—mai multe medalii și Ordine (Medalia Muncii, Medalia ”Meritul Cultural”), Ordinul ”Meritul Cultural cls. IV și Ordinul ”Meritul Cultural” cls. a III-a), în perioada 1960-1998
—Cetățean de onoare al Municipiului Brăila (decembrie 2002)
—Premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania — TIFF (iunie 2011)
—Medalia Meritul Cultural clasa I (1967) ”pentru merite în domeniul artei dramatice” (1967)
—Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. (2004)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult