Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Alla Baianova, regina romanţelor ruseşti şi ţigăneşti

A murit Alla Baianova, regina romanţelor ruseşti şi ţigăneşti

scris de M.I.
53 afisari

Alla Baianova, Artista Poporului din Rusia, a decedat la vârsta de 97, au comunicat, pentru „Interfax” apropiaţi ai artistei. Potrivit acestora, Alla Baianova a încetat din viaţă într-un ospiciu din Moscova.

Alla Baianova

Alla Baianova

Alla Baianova (numele de familie real Leviţkaia) s-a născut la 18 mai 1914 în oraşul Chişinău. Tatăl ei a fost cunoscutul cântăreţ Nikolai Leviţki (pseudonimul de scenă Baianov), mama – artista corpului de balet Evghenia Skorodinskaia. Repertoarul interpretei cuprinde în special romanţe ruseşti şi ţigăneşti. Vocea ei a fost asemănată de multe ori cu cea a lui Edith Piaf. Ea a cântat împreună cu Piotr Leşcenko şi Aleksandr Vertinski, a înregistrat discuri, a dat concerte în multe ţări ale lumii.

Alla Baianova a cântat în multe ţări, cucerind inimile ascultătorilor prin glasul său minunat, frumuseţea ei şi, îndeosebi, prin interpretarea sa minunată a romanţelor ruseşti. Tocmai din cauza lor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a avut de suferit, fiind închisă timp de un an într-o închisoare din România.

„În perioada conducerii lui Ceauşescu, eu am fost o cântăreaţă „interzisă”, a explicat Alla Baianova.

Cântăreaţă de o „aristocrată frumuseţe”, precum o caracterizează în memoriile sale Margareta Pâslaru, a încercat să emigreze din România în Uniunea Sovietică. Abia în anul 1989 a obţinut cetăţenie sovietică, iar în anul 1999 titlul de artist al poporului al Rusiei.
Ultima dată a evoluat pe scenă pe 18 mai 2009, la împlinirea vârstei de 95 de ani.
A susţinut şi câteva concerte la Chişinău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult