Acasa Cultura-ReligieCultura A murit cântăreţul de jazz Gerald Wilson

A murit cântăreţul de jazz Gerald Wilson

scris de C.S.
5 afisari

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson a murit la vârsta de 96 de ani. Cu o carieră de peste 75 de ani, acesta a cântat alături de muzicieni celebri ca Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald şi Ray Charles.

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson.

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson.

Născut pe 4 septembrie 1918 în Shelby, Mississippi, Wilson şi-a cumpărat prima trompetă când avea 11 ani. În timpul colaborării cu Jimmy Lunceford, a aranjat muzica unor hituri ca „Hi Spook” şi „Yard Dog Mazurka”. După patru ani petrecuţi cu Lunceford şi un stagiu în marina militară a Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicianul de jazz s-a stabilit la Los Angeles, în anii 1940. Abordarea sa aventuroasă a modului de conducere a unei orchestre a rezistat timp de decenii în faţa evoluţiei genului muzical.

Wilson a fost faimos, în ultimele zeci de ani, pentru stilul său de a dirija ca şi cum ar dansa, cu părul lung şi alb pe umeri, un stil despre care Wilson spunea că îi ajută pe ascultători să ştie ce ascultă. „Când dirijez, sunt coregraf. Accentuez totul, toate punctele intense”, a declarat Wilson în 2011 pentru Jazz Times.

Muzicianul, o prezenţă constantă la eveninmente precum Monterey Jazz Festival, a primit şase nominalizări la premiile Grammy, cea mai recentă în 2004.

În ultimii ani, Gerald Wilson a predat jazz la California State University, Northridge, California State University, Los Angeles şi University of California, Los Angeles.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult