Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Claudio Abbado, celebrul dirijor italian

A murit Claudio Abbado, celebrul dirijor italian

scris de C.S.
3 afisari

Claudio Abbado, celebrul dirijor italian, care de-a lungul anilor s-a aflat la conducerea mai multor orchestre de top ale lumii, a încetat din viață, la vârsta de 80 ani.

Claudio Abbado, dirijor și director al unor orchestre celebre, a încetat din viață. (foto: last.fm)

Dirijorul era bolnav de multă vreme, iar concertele cu Orchestra Mozart din Bologna – pe care o dirija de mai mulţi ani – au fost anulate. În decembrie, dirijorul a fost înlocuit la pupitrul acestei orchestre, din cauza stării sale de sănătate precare.

Născut la Milano, Claudio Abbado a fost director al teatrului Scala între anii 1968 – 1986, după care a fost numit dirijor principal al London Symphonic Orchestra, ulterior fiind director al Operei din Viena. Între 1989 şi 2002, a fost dirijor principal al Filarmonicii din Berlin.

În august 2013, maestrul a primit, pentru meritele sale, titlul de senator pe viaţă din partea preşedintelui italian Giorgio Napolitano.

De-a lungul vieţii sale, Abbado a primit numeroase premii şi titluri, printre care Marea Cruce a Legiunii de Onoare, Bundesverdienstkreuz, Premiul Imperial al Japoniei, medalia Mahler, medalia Mozart.

A primit două premii Grammy, în 1997, pentru înregistrarea „Hindemith: Kammermusik No. 1 With Finale 1921, Op. 24 No. 1”, şi în 2005, pentru „Beethoven: Piano Cons. Nos. 2 & 3”. În aprilie 2012, Claudio Abbado a fost inclus în Gramophone Hall of Fame.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult