Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Jerry Lewis

A murit Jerry Lewis

scris de C.S.
35 afisari

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Jerry Lewis

Jerry Lewis, un artist complex, celebru în primul rând pentru comedii, avea 91 de ani. Ultimul său film, „Max Rose”, a apărut în 2013.

„Am avut mare succes fiind complet idiot”, si-a rezumat chiar el cariera, într-o declarație mai veche. A ajuns o vedetă de primă mărime a divertismentului din Las Vegas în anii 1950, în tandem cu Dean Martin.

În ultimii ani avusese mai multe probleme de sănătate, inclusiv un atac de cord, dar încă era activ și patrona în fiecare an o gală de strângere de fonduri destinate cercetărilor medicale. Avea diabet, s-a luptat cu un cancer la prostată și a fost operat pe cord. A avut meningită virală, fibroză pulmonară și a făcut la un moment dat depresie din cauza medicamentelor pe care le lua. S-a îngrășat foarte mult, a avut din cauza aceasta probleme la coloană, dar cu toate acestea, era născut pentru showbiz.

A urcat pe scenă pentru a fi actor de la 16 ani, sub numele de Jerry Lewis, pentru a nu fi confundat cu comedianul Joe E. Lewis sau cunoscutul campion de box Joe Louis.

Jerry Lewis s-a născut sub numele Joseph Levitch la 16 martie 1926 în Newark, New Jersey, Statele Unite ale Americii. De-a lungul carierei sale, a făcut și film, și televiziune, a fost și actor, și regizor, scenarist și producător.

Comic celebru al anilor ’50-’60, continuator al tradiției burlescului cinematografic american cu o puternică infuzie de umor evreiesc. Dedându-se la cele mai extravagante și grosolane clovnerii, creează personajul unui adolescent întârziat, ușor debil mintal, neîndemânatic, neadaptat și ghinionist, care distruge totul în jur și se află în permanent conflict cu o societate care nu-l înțelege și pe care nu o înțelege, potrivit Dicționarului de Cinema, Univers Enciclopedic, ediția 1997.

La 25 iulie 1946, a început un parteneriat cu actorul Dean Martin, devenind un cuplu apreciat mai întâi la radio și apoi la televiziune, unde cei doi sunt protagoniștii unei emisiuni de comedie în anii ’50 denumită ”The Colgate Comedy Hour”, pentru a culmina cu o serie de filme produse de celebra companie Paramount. Parteneriatul artistic al celor doi ia sfârșit pe 25 iulie 1956. Cei doi artiști urmează cariere solo de succes, însă niciunul nu a explicat decizia de a se despărți. Următoarea întâlnire a celor doi avea să se producă în 1976 cu ocazia unui teledon pentru întrajutorarea bolnavilor care sufereau de distrofie musculară, întâlnire aranjată de Frank Sinatra. Jerry Lewis și Dean Martin s-au împăcat definitiv după ce fiul celui de-al doilea, Dean Paul, moare la sfârșitul anilor ’80.

După ce s-a despărțit de Dean Martin, cariera lui Jerry Lewis a intrat în ascensiune, el devenind un mare star de comedie odată ce filmele în care apare se succed cu repeziciune. Jerry Lewis scoate, în același timp, și un album muzical, acesta fiind scos pe piață mai târziu sub numele ”Jerry Lewis just sings”.

Urmează o serie de filme produse de Hal B. Wallis, „The delicate delinquent” (1957), „Rock a bye Baby” (1958), „The Geisha Boy” (1958).

În 1960 de Crăciun era programată marea premieră a filmului „Cinderfella”, însă Paramount avea nevoie de un film care să dea lovitura pentru vara acelui an, astfel că studioul îi propune lui Jerry Lewis să producă un film care avea să reprezinte primul său mare succes, „The Bellboy”, realizat cu un buget foarte mic și într-o perioadă de filmare foarte scurtă. Mulțumit de ceea ce a realizat, comediantul continuă să joace și să regizeze filme scrise de el împreună cu Bill Richmond, culminând cu producția „The Nutty Professor” (1963), un mare hit la acea vreme, care-l consacră definitiv ca unul din cei mai mari comici ai tuturor timpurilor.

În 1972, Jerry Lewis joacă și regizează prima dramă, „The day the clown cried”, care are acțiunea într-o tabără nazistă de concentrare, dar care nu va fi niciodată lansată pe ecrane din cauza ”dificultăților financiare”. Cu toate acestea, motivul real pentru care nu a fost prezentată pelicula nu a fost dezvăluit mult timp. În una dintre cărțile sale, intitulată „Dean and me”, Jerry Lewis dă de înțeles că nu a fost mândru de acel film și de aceea nu a mai fost lansat.

În 1976, Jerry Lewis apare într-un muzical, „Hellzapoppin'”, însă premiera nu mai are loc. Apare rar în filme, dar în 1994 își face debutul pe Broadway în muzicalul „Damn Yankees”, în coregrafia viitorului regizor Rob Marshall.

În 1983, joacă în filmul lui Martin Scorsese, „The King of Comedy”, împreună cu Robert de Niro și înregistrează un mare succes. Urmează apariții din ce în ce mai rare în filme precum „Arizona Dream” (1994) sau „Funny bones” (1995).

La vârsta de 83 de ani, apare la Festivalul de la Cannes, în 2009, și anunță că se reîntoarce pe ecrane în primul său rol principal după filmul lui Scorsese, în pelicula „Max Rose”.

Este deținător a numeroase premii și distincții pentru activitatea sa, iar la festivalul Academiei Americane de Film, în 2009, a fost recompensat cu un Oscar pentru întreaga sa carieră.

De asemenea, a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977, senatorul Les Aspin aducând la cunoștiința publicului ca teledonurile organizate de Jerry Lewis în 11 ani au adunat mai mult de 95 de milioane de dolari în conturile Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Distrofiei Musculare.

Jerry Lewis Hommage & 'Max Rose' Premiere - The 66th Annual Cannes Film Festival
La CANNES,în 2013. Foto: Guliver/Getty Images

„De-a lungul celei mai mari părți din viața mea am crezut că nu este nevoie de mulțumiri pentru o faptă bună… asta până acum”, a declarat comedianul la primirea Oscarului. „Doresc să mulțumesc Academiei și vouă, tuturor care lucrați în domeniul cinematografiei. Sunt extrem de fericit să fiu alături de voi”, a adăugat celebrul actor care nu a fost niciodată nominalizat la un premiu Oscar în cariera sa.

Are două stele pe „Walk of Fame”, pe Bulevardul Hollywwood, una pentru film, în partea de nord, aria 6.800 și alta pentru televiziune, în partea de sud, aria 6.100.

Una dintre iubirile lui Jerry Lewis a fost jocul de baseball. Pe parcursul anilor ’50 și ’60, Jerry a jucat „prima bază” cu numeroase echipe de baseball profesionist și s-a antrenat în fiecare an cu echipa „Los Angeles Dodgers”.

În anul 1967, Jerry Lewis a devenit profesor la Universitatea din California de Sud (USC), unde a predat cursuri de film pentru studenți. „The Total Film-Maker”, bazat pe înregistrări de 480 de ore de la cursurile sale de clasă, a fost editat de Jerry Lewis și publicat de Random House în 1971. Biblioteca USC găzduiește, de asemenea, o vastă colecție de documente originale Jerry referitoare la producția de film.

Are șapte copii, dintre care doi adoptați, și a fost căsătorit de două ori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS