Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Jon Lord de la Deep Purple VIDEO

A murit Jon Lord de la Deep Purple VIDEO

scris de A.P.
8 afisari

Fostul clăpar şi membru fondator al trupei britanice Deep Purple, Jon Lord, a murit luni la Londra, la vârsta de 71 de ani, informează site-ul oficial al muzicianului.

A murit Jon Lord de la Deep Purple VIDEO

Jon Lord a suferit o embolie pulmonară fatală, luni, 16 iulie, la London Clinic, după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic. Embolia pulmonară se produce atunci când un cheag sangvin se deplasează prin vene, de la picioare către plămâni. Pacientul poate avea în acele momente dificultăţi în respiraţie, dureri la nivelul pieptului şi începe să tuşească. Embolia pulmonară reprezintă o cauză frecventă de deces.

Jon Lord a fost coautor al multor piese de succes ale trupei Deep Purple, inclusiv al celebrei „Smoke On The Water” şi a colaborat pe parcursul carierei sale îndelungate cu alte trupe şi muzicieni de renume, precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord. Jon Lord s-a născut în oraşul britanic Leicester şi a început să ia lecţii de pian încă din copilărie. În adolescenţă şi primii ani ai tinereţii a cântat cu trupe de jazz şi rhythm and blues în baruri, înainte să îşi cumpere prima sa orgă electrică.

Începând din 1968, trupa Deep Purple a reprezentat un exponent de bază al rockului şi al stilului heavy metal britanic, alături de trupele Led Zeppelin şi Black Sabbath, care au dominat topurile muzicale internaţionale de la sfârşitul anilor 1960 şi în anii 1970. Deep Purple a fost inclusă la un moment dat în Cartea Guinness a Recordurilor la categoria „cea mai zgomotoasă trupă din lume”. Formaţia a cunoscut numeroase schimbări de componenţă şi a avut o pauză în carieră între anii 1976 şi 1984.

Jon Lord a fost însă o prezenţă constantă în această trupă, până la retragerea sa definitivă din Deep Purple în 2002, cântând alături de ceilalţi muzicieni care au contribuit la renumele formaţiei, precum toboşarul Ian Paice, solistul David Coverdale şi chitaristul Ritchie Blackmore. Trupa Deep Purple a vândut peste 150 de milioane de albume pe plan mondial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult