Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Leonard Cohen

A murit Leonard Cohen

scris de Z.V.
69 afisari

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani, transmit agențiile internaționale de presă.

Leonard Cohen„Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen„, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.

„Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici și respectați ai lumii muzicii”, continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles „la o dată ulterioară”.

Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sărbătorit împlinirea a 82 de ani, anunțând lansarea unui nou album în care explorează relația metafizică a omului cu Dumnezeu și cu moartea, transmitea la acel moment AFP.

La doi ani după precedentul album, cea de-a 14-a producție discografică a celebrului poet și cântăreț canadian rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste, nota sursa citată.

În piesa ‘You Want It Darker’, Leonard Cohen, cu vocea sa gravă și șoptită, își pune întrebări despre natura omului și a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în orașul Montréal și despre participarea la corul comunității evreiești Shaar Hashomayim.

Rezonanța chitarei acustice, însoțită de un contrabas, dă mai multă putere căutării spirituale a unui Cohen solitar dar senin în fața senectuții. Deja abordată în ‘Hallelujah’ (1984), unul dintre cele mai mari succese ale sale, relația cu Dumnezeu se impune încă o dată, de data aceasta pentru a aborda moartea.

Spectrul morții planează de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului în iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o în piesa ‘So Long Marianne’ (1967).

Cohen a lansat trei albume în șase ani, iar ‘You Want It Darker’ promite să aibă aceeași încărcătură emoțională, dar mai muzical decât ‘Popular problems’, lansat la împlinirea a 80 de ani, în 2014, mai sublinia în urmă cu două luni AFP.

El anunțase atunci că este timpul să se cumințească, luând decizia înțeleaptă de a renunța la fumat. Pentru a face cu ochiul vremurilor trecute, coperta noului său album îl prezintă pe Leonard Cohen nebărbierit și cu o țigară între degete.
„Cred că te voi urma curând”, a scris Leonard Cohen imediat după decesul lui Marianne Ihlen.

La mijlocul lunii octombrie, artistul Leonard Cohen, în vârstă de 82 de ani, declara, într-un interviu acordat pentru ediția următoare din The New Yorker, că își dorește să încheie numeroasele proiecte muzicale și literare începute, dar că este pregătit să moară.

Poetul, scriitorul, interpretul și compozitorul canadian a vorbit cu calm și cu multă claritate despre moarte, tratând-o așa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menționat că are o mulțime de poeme nepublicate și versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.

”Am terminat unele lucruri. Nu știu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă… Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta și mă lasă repede și spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulțumesc lui Dumnezeu — n.r.) s-au așezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător”, a menționat Cohen. Însă, ”marea schimbare este proximitatea față de moarte”, după cum a explicat artistul. ”Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început”.
Însă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reușească să înregistreze melodiile neterminate. ”Nu cred că voi reuși să termin acele melodii. Poate, cine știe? Și poate o să-mi revin, nu știu. Dar nu îndrăznesc să mă atașez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta”.

Unul dintre proiectele lui Cohen era scrierea unei cărți în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.

Cohen a dezvăluit în interviu informații despre starea precară de sănătate, care nu îi mai permite să muncească așa ”ca pe vremuri”. ”Pot lucra cu mai multă concentrare și continuitate decât când aveam obligația de a mă întreține, de a fi soț, de a fi tată. Acele distrageri sunt în mod radical diminuate în acest moment. Singurul lucru care atenuează producția maximă este doar starea corpului meu”, a declarat artistul.

Acesta a precizat: ”N-am vândut niciodată atât de mult încât să mă pot relaxa în privința banilor. Am avut de întreținut doi copii și pe mama lor”.

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relația lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ”Bird on a Wire” și ”So Long Marianne”. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. În august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare și de împăcare față de moarte: ”Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun și cred că te voi urma foarte curând”.

Cohen vorbește și despre copiii săi, pe care îi are aproape și declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie și de prieteni. ”Fata mea și copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. Așa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată și pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogățesc foarte mult viața. Așa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine”.

În încheiere, artistul declara că este pregătit să moară. ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine”, a spus el.

Supranumit ”trubadurul angoaselor”, artistul canadian s-a născut în ziua de 21 septembrie 1934, în suburbia Westmount a Montrealului. La vârsta de 13 ani a început să cânte la chitară, interpretând diferite piese, creații proprii, în cafenelele din oraș. A studiat limba engleză la Universitatea McGill.

Prima carte de poezie, „Let Us Compare Mythologies”, a fost publicată la 22 de ani și a fost urmată de alte două volume. Cele două romane publicate, „The Favorite Game” (1963) și „Beautiful Losers” (1966), l-au propulsat în atenția mass-media. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, a înregistrat o versiune a piesei „Suzanne”, care a ajuns rapid un hit. Solista i-a propus lui Cohen să o urmeze în turnee și astfel debutul lui a avut loc în vara anului 1967, la „The Newport Folk Festival”.

Au urmat două concerte cu casa închisă la New York și o apariție la CBS Network, unde artistul și-a interpretat cântecele și și-a recitat poeziile. Leonard Cohen a semnat un contract cu studioul de înregistrări Columbia și în 1968 a lansat primul album, „The Songs of Leonard Cohen”, devenit hit folk și care i-a asigurat un renume inegalabil printre cântăreți și textieri. Deloc surprinzător, melodiile sale au urcat pe cele mai înalte poziții de top și au cucerit atenția publicului larg. În al doilea an de la apariție, „The Songs of Leonard Cohen” s-a vândut în 100.000 de copii.

 

Următoarea lansare — „Songs From a Room” (1969) — se caracterizează printr-un stil melancolic specific denumirii sale. Câteva piese din această colecție, „Bird on a Wire” și „The Story of Isaac”, rivalizează cu succesul înregistrat de „Suzanne”.

A treia producție, „Songs of Love and Hate” (1971), demonstrează o oarecare lipsă de interes în ciuda creațiilor apreciate de fani: „Joan of Arc” și „Famous Blue Raincoat”. În 1973, a lansat „Leonard Cohen: Live Songs”. În același an, melodiile sale au fost folosite în piesa de teatru „Sisters of Mercy”, produsă de Gene Lesser, subiectul ei având la bază viața cântărețului. Nici albumul „New Skin for Old Ceremony” din 1974 nu s-a lăsat mai prejos. Cântecele sale sunt triste și melancolice, însă remarcabile prin jocurile de cuvinte. Columbia Records a lansat „The Best of Leonard Cohen” în 1975. Apare, în 1977, „Death of a Ladies’ Man”, fiind urmat de albumele „Recent Songs” (1979) și „Various Positions” (1985). „I’m Your Man” (1988) beneficiază de apariția, cu un an înainte, a colecției „Famous Blue Raincoat” interpretată de Jennifer Warnes, o serie de piese senzaționale prezentate de o voce atractivă.

Artistul își promovează cu adevărat imaginea prin „I’m Your Man”, incluzând secvențe comice, mai degrabă umor negru, care au modificat într-o oarecare măsură aspectul pesimist al muzicii lui. Patru ani mai târziu lansează „The Future” iar, în 2001, „Ten New Songs”. În octombrie 2004, lansează albumul „Dear Heather” pentru realizarea căruia a colaborat cu artista Anjani Thomas.

La sfârșitul lui martie 2009, Cohen a lansat albumul „Live in London”, care conține 25 de piese din spectacolul susținut în 2008 pe faimosul stadion londonez O2 Arena. De la „Suzanne” la „Dance Me To The End of Love” și „Hallelujah”, „Live in London” conține piesele memorabile care i-au adus interpretului reputația legendară de care se bucură astăzi. Compozițiile sale au fost interpretate de nume faimoase — Judy Collins, U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright și Johnny Cash, fiecare „cover” fiind o încercare fascinantă de a-i înțelege mai îndeaproape creativitatea enigmatică. La începutul anului 2012, lansează albumul „Old Ideas”. La 22 septembrie 2014, apărea cel de-al treisprezecelea album de studio semnat de Leonard Cohen, intitulat ”Popular Problems” și publicat la casa de discuri Columbia. Ultima colecție de piese noi ale lui Leonard Cohen s-a numit ”You Want It Darker” și a fost lansată la 21 octombrie 2016.

A fost inclus în Muzeul Muzicienilor Celebri din Canada, iar din 2006, face parte și din Muzeul Compozitorilor Celebri Canadieni. Anul 2008 a însemnat includerea artistului în Muzeul Celebrităților Rock n Roll din Cleveland, Ohio. În 2003, a primit Ordinul Canadei, care reprezintă cea mai importantă distincție oferită de statul canadian unui civil.

 

Artistul a concertat de trei ori în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012. Concertul a cuprins melodii consacrate din repertoriul său precum „In My Secret Life”, „Everybody Knows”, „Waiting for the Miracle”, „Sisters of Mercy” dar și piese recente, precum „Going Home”, „Darkness”, „Amen”, „Come Healing” sau „Different Sides”. Prima parte a serii s-a încheiat cu melodia „Ring the Bells” pe acordurile căreia artistul a prezentat și trupa alături de care a cântat pe scenă. „Tower of Song” a fost piesa care a deschis partea a doua a recitalulului Leonard Cohen.

Primit cu aplauze, artistul-poet a adus pe scena din Piața Constituției alte melodii așteptate cu nerăbdare printre care „Suzanne”, „Heart with No Companion”, „I’m Your Man”, „Hallelujah”, „Coming Back to You”, „Alexandra Leaving” sau „The Gypsy’s Wife”. Piesa „Take This Waltz”, cântată la finalul spectacolului, a fost primită cu ropote de aplauze. Bucureștiul a fost singurul oraș din Europa de Est inclus în turneul artistului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult