Acasa Cultura-ReligieCultura A murit marele regizor Liviu Ciulei

A murit marele regizor Liviu Ciulei

scris de A.P.
147 Afisari

Liviu Ciulei unul dintre cei mai mari regizori români, a murit marţi, la vârsta de 88 de ani, într-un spital din Germania, unde fusese internat din cauza mai multor afecţiuni.

Liviu Ciulei a murit

Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale culturii româneşti actuale, actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor, s-a născut la Bucureşti, la 7 iulie 1923. Este absolvent al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (1946) şi al Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti (1949). Ca actor, a debutat în rolul lui Puck, din ‘Visul unei nopţi de vară’ de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon. Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal (‘Lucia Sturdza Bulandra’), al cărui director artistic a fost timp de 10 ani. Între anii 1963 şi 1968 a fost vicepreşedinte ACIN.
A semnat numeroase articole în reviste culturale: ‘Contemporanul’, ‘România literară’, ‘Teatrul‘. Din 1975, a lucrat în teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA. Ciulei a părăsit România în 1980 şi a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (1980-1985), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University.
S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, ca un semn de recunoaştere a meritelor extraordinare aduse scenei şi ecranului românesc. Ca arhitect a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului ‘Bulandra’ şi a altor teatre iar ca scenograf şi-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse în scenă: ‘Hamlet’, ‘Visul unei nopţi de vară’, ‘Cum vă place’, ‘Iuliu Cesar’ de W. Shakespeare, ‘Azilul de noapte’ de Maxim Gorki, ‘Leonce şi Lena’ de Georg Buchner ş.a.

Celebrul său spectacol ‘Cum vă place’ (1961) este considerat de critici un spectacol de răscruce pentru reteatralizarea teatrului, proces pe care Ciulei l-a teoretizat încă din 1956, în articolul ‘Teatralizarea picturii de teatru’, publicat în numărul din luna iunie 1956 al revistei ‘Teatrul‘. Activitatea sa ca regizor de film a fost răsplătită prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960) pentru filmul ‘Valurile Dunării’ şi a Premiului pentru regie, în 1965, la Cannes, pentru filmul ‘Pădurea spânzuraţilor’ (după cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) – care a reprezentat apogeul experienţei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.
În 1996 UNITER i-a acordat premiul său anual pentru întreaga activitate.
A fost distins cu Premiul de Excelenţă la Galele UNITER-2001 şi cu Premiul de excelenţă în cinematografia română (2002). În octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitecţilor, acordat de Ordinul Arhitecţilor din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS