Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Roman Vlad

A murit Roman Vlad

scris de A.P.
2 afisari

Cunoscutul pianist și compozitor italian de origine română Roman Vlad a decedat sâmbătă la Roma, la vârsta de 93 de ani, informează duminică publicația Corriere della Sera din Milano.

A murit Roman Vlad

Muzician de faimă mondială, Roman Vlad se născuse în România, la Cernăuți, pe 29 decembrie 1919, și se transferase în Italia la vârsta de 19 ani, în 1938, obținând cetățenia italiană în anul 1951.

Roman Vlad a studiat la Academia muzicală Santa Cecilia de la Roma, pe care a absolvit-o în 1942. În perioada 1954-1955 a ținut cursuri și conferințe în întreaga Europă, în SUA și în Japonia.

A compus numeroase simfonii /obținând și premiul „George Enescu”/, muzică de cameră și muzică pentru opere teatrale. De asemenea, în 1950, a compus coloana sonoră pentru filmul „La beaute du diable” al cunoscutului regizor francez Rene Clair.

Roman Vlad a mai fost director artistic al Teatrului din Florența /1968-1972/, director artistic al Orchestrei simfonice a Radio-Televiziunii italiene /RAI/ la Torino /1973-1989/, președinte al Academiei Filarmonice din Roma /1994-2006/ și membru al comitetului de conducere al Academiei Naționale de Muzică Santa Cecilia din capitala Italiei.

Renumitul compozitor de origine română a mai fost director artistic al faimosului teatru La Scala din Milano /1995-1996/ și director al Teatrului de Operă de la Roma

1 comentariu

IngerAlbastru 23-09-2013 - 03:19

Nu stiu pentru cine a fost asa de cunoscut, dar eu acum aud de el prima data, s-a facut cetatean italian cand inca nu eram nascuta, nici mama maritata 🙂 In anii de comunism n-a fost in Romania cu concerte desi au venit foarte multi straini dupa ce a avenit la putere Ceausescu si din toata lumea de la Albanieni la natia Zulu, toti au prezentat programe artistice macar odata in viata lor.
A trait destul din cate se vede, nici el nu regreta nimic, poate nici nu mai tine minte de unde a pornit in viata. Precum n-am venit deodata pe lume, nici nu plecam cu toti deodata asa ca fiecare pe timpul lui dispare din ciclul vietii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult